Юристи от Сан Франциско проведоха обучения по медиация за български съдии

0

На 11 и 13 май в сградата на Националния институт на правосъдието, с подкрепата на Висшия съдебен съвет, се проведе семинар на тема „Медиация в полза на съда. Техники за препращане към медиация”. Той бе организиран от работната група за разработване на Концепция за насърчаване на медиацията като метод за алтернативно решаване на спорове към ВСС, Центъра по спогодби и медиация към Софийски районен съд и Софийски градски съд и Националния институт на правосъдието. Гост лекторите – Виктор Шахтер и Джон Копел, са юристи и опитни медиатори от Сан Франциско, САЩ.

Виктор Шахтер е работил над 40 години като медиатор и е участвал като адвокат в медиации и арбитражни дела. Основател и президент на Фондацията за инициативи за устойчиво развитие на правораздаването, той има значителен принос за развиването на медиацията в страни като Бразилия, Турция, Малайзия и Индия. За неговата международна работа през 2008г. е избран за адвокат на годината в Калифорния.

Джон Копел е работил като медиатор и арбитър с клиенти в щатски и федерален съд през последните 20 години. Участвал е в проекта на Фондация за инициативи за устойчиво развитие на правораздаването в Индия, работил е с организации за защита на правата на децата в Камбоджа и за защита на гражданските права в Индия.

На 11 май гост лекторите проведоха две обучения за препращане към медиация – за младши съдии и за съдии. В тях те наблегнаха на същността на медиацията като метод за алтернативно решаване на спорове, прилагането ѝ при гражданските дела, трудови дела, тези за интелектуална собственост и др., подчертаха ползите от нея. Уместните препращания помагат да се намали броят на делата, увеличават успеха на медиацията и повишат удовлетворението на страните от правосъдието.

На 13 май се проведоха две обучения по темите: медиационни техники за напреднали медиатори и съдебни центрове по медиация – цели, организация, статистика. Българските медиатори показаха силен интерес и активност по въпросите за подходите при започване на медиацията, оценката на случая, поддържането на неутралност, ефективната комуникация, емоционалните и психологическите фактори, интегративните преговори, справянето с безизходицата, техниката на „скобите”.

Текст и снимки:
Люба Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here