„Храна за тялото, храна за душата”

0

Проф. д-р Христо Мермерски показа пътя за добро здраве и дълголетие
Красимир Пеков представи „Енциклопедия Китай”

С препълнена зала, червени рози и прясна пита бе посрещнат проф.д-р Христо Меремерски в салона на Съюза на българските журналисти, поканен на лектория по темата: „Храна за тялото, храна за душата”. За да представи „Енциклопедия Китай” на български език бе и нейният издател Красимир Пеков. Инициативата за срещата бе съвместна между СБЖ и столичното НЧ „Димчо Дебелянов-1960”. Главният секретар на СБЖ Снежана Тодорова поздрави присъстващите и гостите, благодари за добрата идея да бъдат представяни издания и автори, които са полезни за обществото и издигат националният ни авторитет.
С благост, търпение и невероятни познания проф. Мермерски посрещна и отговори на десетките въпроси, относно здравословното хранене и начина на живот на съвременния човек, заобиколен от стресови влияния.
Проф.Мермерски сподели за огромния интерес към авторските книги в областта на целебното и здравословното хранене, народната и природната медицина. Заедно със сина си д-р Йонко Мермерски са издали 27 книги, между които „Как са се лекуваме и да запазим здравето си чрез хранене със здравословни храни, книга за соколечение и др.

На срещата в СБЖ питанията бяха по отношение на многобройните заболявания на българина, най-вече инфаркт, инсулт и онкологичните болести. Д-р Мермерски наблегна на възможността всеки сам да пречиства организма си и с определени народни рецепти да забави стареенето. „Преди всичко, ние се нуждаем от духовно и физическо пречистване,” каза той. Препоръчителната рецепта от д-р Мермерски за начало на деня е смесването на вода с една лъжица ябълков оцет и лъжица мед. Между задължителните продукти за дълъг живот, той препоръча пресни плодове и зеленчуци, канела, медни продукти, мед, зехтин, ядки и много вода.
Десетки бяха въпросите на публиката по отношение на здравословното хранене и използването на природните продукти. Някои от присъстващите разказаха как и какво ги е излекувало, спазвайки лечебните методи на проф. Мермерски, описани в неговите книги. Над два часа той любезно отговаря на всички. Но и не забрави да посъветва, че човек трябва да има самоуважение и да живее с вяра в доброто. Да бъде близо до природата и да бъде внимателен с храната.
При изключителен интерес премина и представянето на Китайската енциклопедия в салона на СБЖ.
„На фона на душевната нищета и оглупяване, четенето на книги лекува, каза Красимир Пеков – директор на издателска къща „Ентропи 1”. Станислава Пекова и Петър Красимиров са редактори на „Енциклопедия Китай”, която е уникално издание от над 500 страници. Книгата е първата енциклопедия за Китай издавана у нас, събрала най-любопитни подробности от историята, икономиката, културата, мъдростта, легендите и китайската медицина на тази необятна и загадъчна древна страна. Енциклопедията намира своите читатели сред студенти, преподаватели, журналисти, издатели и сред цялата ни общественост. Този проект е дело на радио Китай за чужбина и издателска къща „Ентропи1” чрез сп. „Черно и Бяло” – медиен партньор на Съюза на българските журналисти. „Енциклопедия Китай” е първото издание в Европа и предстои да излезе на още 30 езика на най-стария континент. Над него са се трудили десетки журналисти в българската секция на радио Китай и екип от родни специалисти.
„Книгата е за любознателните от всички възрасти и потапянето в магията на китайските потайности ще ви донесе извисяване,” каза Пеков.
В края на събитието присъстващите успяха да пробват уникалния мед на Даниела Челебиева от Шумен. Така публиката се наслади на този полезен за живота ни продукт, но и се потопи и вкуси от загадките на културата, които бяха представени в този ден.

[box title=”Биографични данни” style=”soft”]Д-р Христо Минков Мермерски е написал 13 книги в областта на целебното и здравословно хранене, народната медицина и природната медицина. В съавторство със сина си д-р Йонко Христов Мермерски е издал 13 книги в областта на лечебните качества на над 200 храни и билки. Работи в областта на природната и народната медицина от 1957 година.

Завършва Селскостопанската академия през 1962г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980г. Работил е като зам.-генерален директор на „Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.

Ръководител на департамент по агромениджмънт в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Като преподавател, лектор, изследовател и специализант е гостувал е в повече от 150 университета в САЩ, Русия, Европа, Африка и Азия. Автор е на 27 книги и повече от 450 научни и научно-популярни публикации.

През 2013г професор Мермерски (баща) и д-р Мермерски (син) завършват последната си съвместна книга в областта на хранителните добавки. В нея те обсъждат истините и митове за хранителните добавки, по-добре ли е да се ползват добавки или храни, описват съдържанието на хранителни вещества и елементи в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и болестите, които те предотвратяват и лекуват.[/box]

Миглена Иванова
Организатор и медиен експерт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here