„Северно сияние” озарява салоните в началото на декември

0

Northern Lights posterПетото издание на фестивала за нордско кино „Северно сияние” ще се проведе от 3-ти до 11-ти декември в София. Салоните на Дома на киното, Евро синема, Одеон и културен център G8 ще отварят врати за любителите на скандинавските продукции.
Фестивалът ще бъде открит с филма на шведската легенда Ян Троел – „Последната присъда”. Продукцията е отличена с наградата за най-добър режисьор от фестивала в Монреал и награда за най-добра актриса на Ула Скоог от фестивала в Чикаго. Сред останалите имена в актьорския състав са музата на Бергман Пернила Аугуст и датската звезда Йеспер Кристенсен. Филмът е екранизация по едноименния роман на Кене Фант.
Програмата на фестивала включва 14 заглавия. Сред акцентите са датският „Отвличане”, отличен с 5 награди „Роберт”, биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер, бунтарският „Синовете на Норвегия” и номинираният за най-добър филм от Европейската филмова академия „Момиче на повикване”.

Тази година фокус в програмата са екранизациите. Селекцията е направена съвместно със Софийския литературен фестивал, който ще представи от 9 до 14 декември литературата на Скандинавския север. Премиерно ще бъде показана пълната версия на филма на Лив Улман „Кристин, дъщерята на Лавранс”, заснет по историческата трилогия на Сигрид Ундсет.

Йохана Синисало лично ще представи на българските зрители един от най-гледаните финландски филми през последните години „Желязно небе”. В програмата на „Северно сияние” е включен и филмът „Чистка” по едноименния роман на Софи Оксанен, която също ще гостува в София.

Специални прожекции в рамките на фестивала ще има култовият „На север от слънцето”. С десетки награди от международни форуми и хиляди последователи, филмът се превърна в задължителен за почитателите на сърфинг културата. Ограничен брой зрители ще имат възможност да го видят на ултра модерен 65-инчов телевизор Philips. Прожекциите са част от новата кампания на Philips „Експедиция Северно сияние”, с която може да видите това спиращо дъха явление на живо.

[note note_color=”#eaeadb” radius=”5″]Фестивалът „Северно сияние” се организира с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Финландия и Консулството на Швеция в София.

С медийното партньорство на cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.bg, dama.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, spisanie.to[/note]

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here