Пясъчната магия помага на децата с увреждания и прави хората благородни

0

Семейство Заркови се обръща към обществеността за едно добро и хуманно начинание

За огромна радост на столичани миналата  година  пясъчни фигури  се настаниха в Южния парк  (непосредствено до входа му откъм кръстовището на булевардите “Петко Ю. Тодоров” и “Гоце Делчев”.

Тази изложба бе част от Фестивала на пясъчната скулптура „Артфория 2012”, с участието на български творци,  студенти от Националната художествена академия и ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино с почти 90-годишна история. Началото на този фестивал е от 2008г като скулпури от пясък са изложени в София и Морската градина на Бургас. Авторите са изваяли своите произведения от обикновен пясък  с високо съдържание на глина. Общото тегло на пясъка е 606 тона, разпределени в 11 инсталации. Благодорданата идея е приходите от билетите да бъдат предназначени   за децата от Дневния център за лица в неравностойно положение в столичния кварталМладост. 11 скулптури от  участваха във Фестивала на пясъчните фигури, който започна от 2 –ри август м.г. в Южния парк в София. Всеки автор сам е решил какво е посланието, което да отправи към публиката, а темата, която обединява пясъчните фигури, е “Духът на времето”.

Част от  фигурите „Дървото на живота”, „Малкият принц”, „Елвис Пресли”, „Христо Стоичков”… Идеята е на  Пламен и Мариана Заркови. Смъртта на сина им преди година преобръща живота им и те решават да посветят фестивала на пясъчните фигури на него. Получените средства Заркови даряват на Центъра за деца с увреждания, който до скоро е посещавал и синът им. През тази година за жалост изложбата не е реализирана. Тъжните купчини пясък от миналогодишния фестивал напомнят за нещо недовършено. Причините са в липсата на финансиране.

В същото време кметът на столицата Йорданка Фандъкова предлага на Пламен да повтори изложбата, като така освен на деца с увреждания, тя може да помогне на столицата ни в конкурса „Европейска столица на културата”. До момента обаче изложбата не е реалност.

Зарков сподели,че за четири месеца през миналата година, фестивалът е посетен от хиляди гости, най-вече деца с родителите си, поддиквани от желанието си да творят. Голям бил интересът на обществеността, медиите, и на отделни фирми.

Събраните средства послужили  за назначаването на преподаватели по музика и рисуване в Детски център Свети Мина (специализиран в обслужването на деца с тежки заболявания). Така, за на прикованите към количките и леглото деца, чрез изкуството се отваря нов прозорец към света.

Изминалият фестивал се радваше на отличен прием и голямо внимание, твърди Пламен Зарков. „Това ни убеди да започнем подготовката на второто издание, като планираме отново ще поканим установени и млади творци, които ще работят по темата „Духът на времето”.

Очакваме през 2013, вече популяризираното събитие, да събере повече от 10 000 посетители.

На фестивала  децата  се опитват да правят фигури, вдъхновени от това което виждат. Под формата на игри се провежда и конкурс. Миналата година възпитаниците на училището по каменоделство в  с.Кунино  се срещнали с родители и деца  от столичния кв. Факултета,  които имат даденост към изкуствата. Така талантливите малчугани получили първите си безплатни уроци за правене на пясъчни фигури.  Пламен Зарков разказа,че учениците  по  каменоделство в Кунино добиват широки познания, както в специалността, така и  в чуждоезиковото и компютърно обучение.

В Южния парк миналата година за правенето на пясъчни фигури участвали и деца, и възрастни хора. Най-важното било,че работата с пясъка бил своеобразна  автотерапия особено за деца с увреждания. Това помага за движенията и фината моторика, казва Зарков.  И допълва,че правейки пясъчни фигури, хората се учат на естетика и любов към природата. Как да я пазим и съхраняваме? Пример :”Дървото на живота”. Имало и фигури, които носят общочовешки послания. Такава била фигурата на  клоуна с пясъчния часовник. Подтекстът е: „Ако за теб времето е пари, то клоунът си ти. За това си избери, време или пари”.

Цялата организация на културното събитие лежи на плещите на Заркови. Темата „Духът на времето” се консултира с представители от Художествената академия. Когато те дадат своите идеи, вече се започва със същинската част на реализацията.  Всяка фигура представлява една инсталация, която  включва 5-6 тона пясък, струпани в куфражи , правоъгълни и като пирамиди.

За огромно съжаление Заркови не могат да намерят средства за тазгодишното представяне. През 2012г сумата за фестивала се е равнявала на   80 хил. лева. Семейството не печели от това начинание. Разходите са за творците и за транспорта.

За фестивала „Духът на времето” децата до  7 годишна възраст и инвалидите не плащат нищо. Останалите посетители на изложбата дават по  1,50лв. за билет.  Сега ако билетите са 2 лв. влиза наем на оградата, разходи за хората които раздават билети и охраната.

За да продължат да разпращат прекрасните идеи  към децата, Пламен и Мариана Заркови пишат писма до всички банки, до големи фирми с молба да подпомогнат реализацията на тазгодишния фестивал. Никой обаче не се отзовава.  Пясъкът е наличен, площадката също е готова.

И така. Имаме кауза. Имаме  човешки, общокултурни ценности. Имаме любов към поколенията. Нека помогнем!  Молбата на Заркови е  към институциите, фирмите и организациите:

„За помощ и предложение за сътрудничество. Предлагаме няколко възможности за включване както следва:

1. Поставяне на ваши рекламни пана на оградата на фестивала от към бул. Гоце Делчев

2. Популяризиране на вашата дейност сред посетителите

3. Изработка на пясъчна фигура по ваша идея (може и рекламна)

*Фестивалът се провежда на близо до голямо кръстовище и е в рамките на един от най-оживените софийски паркове.

*Така освен до посетителите търговското ви послание ще достигне до широк кръг от хора.

*Без да забравяме отразяването на събитието от страна на медиите.

*Както и възможността за организиране на разнообразни промоционални събития на територията на фестивала.

С настоящото писмо молим да предвидите възможността за участие в събитието Фестивал за пясъчни скулптори Арфория 2013. Можете да заявите вашия интерес, както и да зададете своите въпроси и уточнения на. тел 0878300030 или на електронен адрес artforia@abv.bg Запазваме си правото да ви потърсим за коментар в удобно за Вас време.

[info]Пясъчни кули[/info]

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here