Будителството е на почит от хората на духа

0
smart

Във връзка с изпълнението на проект „Променяме света“ на фондация „Слънчеви пътеки“, одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ , с Договор рег.№ СОА23-ДГ56-4213 от 12.10.2023 до 25.11.2023г., в партньорство  с две културни институции в столицата: 59 ОУ”Васил Левски” и НЧ”Димчо Дебелянов-1960″, се състоя събитието „Ден на будителите“ на 10-ти ноември от 11часа в залата на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“.

Будителството е на почит от хората на духа

Възпитаници от училище и читалище посрещнаха Атанас Капралов

Приветливо украсената зала с тематични табла, рисунки и цветя  събра хората на словото, музика,  четката и танца. За наша радост за пореден път ни гостува известния и обичан поет Атанас Капралов-директор на Националния литературен музей, журналист, театрален деятел, носител на десетки национални литературни награди, автор на поетични книги. Празника уважиха общественици,  преподаватели и младежи, които изявиха музикалния си и рецитаторски талант. Получиха се поздравителни адреси от творчески съюзи и от председателя на НЧ“Димчо Дебелянов-1960“ Татяна Пандурска.

В словото за  будителите дългогодишният преподавател  Паола Колева казва,че  будителството трябва да бие тревога, да се опази културната памет, да не унива духът ни, да не допуснем бездуховно бъдеще!

„Будител е – създател на почтеност. Будител е създател на гордост – че си отрасъл под българското слънце, че майка ти те е научила да пееш българските песни, че баба ти те е научила да казваш „Аз съм българче“. Будителите, духовните водачи– това са възрожденските учители, възрожденските книжари и издатели, първите учени, първите журналисти и първите творци на художествено слово, но и първите лекари, прависти, географи, откриватели, борци за свобода.“

С почит и признателност водещата на събитието  припомнени имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов.

Музикалният педагог и композитор Марио Йоцов представи своите възпитаници Никола Бончев и Дарина Бончева, които завладяха публиката с великолепните си изпълнения на пиано. Те изпълниха Менует от Леополд Моцарт, Тема с вариации на Парашкев Хаджиев и др.  Самият Йоцов по случай празника рецитира две стихотворения- „Песен за изкуството“ от Елица Димитрова и откъс от „Слънчева страна“ на Иван Тарасов.

Във връзка с празника на будителите Атанас Капралов  говори за далечната 1922г. и онзи тежък период за страната ни. С много вдъхновение се спря на  свои поетични произведения, за историята на будителството и за нуждата от съвременни духовни водачи. Капралов подчерта, че са важни моралните стойности и нравствените устои на тези народни учители. И не забрави да спомене за безименните борци, за хората, които отдават живота си в името на свободата и ценностите.

 Поетът дари на читалището и на 59 ОУ”Васил Левски” литературни материали, вестници, и прекрасната авторска  книга „Балът на цветята“.  С много аплаузи публиката посрещна стиховете на Капралов, посветени на цветята. Красотата на природата, приказното усещане за мирис и феерия, ведрото настроение, идващо от полъха на цветните произведения, донесе радост на всички.

За празника на будителите и във връзка с проекта“Променяме света“ на фондация „Слънчеви пътеки“,  в читалището гостуваха за пореден път ученици от 59 ОУ“Васил Левски“, както и преподавателят им по рисуване Елица Тошева. Малките художници изложиха свои рисунки, посветени на будителството, на добротата, на книжовността, на мечтите за духовност. Учениците представиха  рецитал, старателно подготвен, но и изпълнен с патос и уважителност. По традиция ръководството, преподавателите и учениците на  59 ОУ“Васил Левски“ имат  съвместни събития с читалището, поддържат творчески и културни отношения и представят талантливите младежи на различни форуми и проекти.

В края на празника ВИГ“ Щастливеца“ под ръководството на музикалния педагог и диригент Росица Йорданова изпълниха  „Полегнала е Тодора“, „Тихо“ и „Брала мома ружа цвете“. Уникалното и чудесно изпълнение предизвика удивление и аплодисменти. Малко след това  певицата Снежанка Славова, прие бурните ръкопляскания на публиката, след като изпя наколко прекрасни български песни.

Разбира се, официалното събитие продължи с много приятелски разговори, десетки снимки, споделяне на идеи за скорошни празници и чествания.

Участниците по проекта получиха заслужени грамоти за отлично представяне в областта на изкуствата и принос за добротата между хората. 

Присъстващите научиха  за следващите събития по Проекта  „Променяме света“.

Проектът „Променяме света“ на фондация “Слънчеви пътеки”,  одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ с Договор рег.№ СОА23-ДГ56-4213 от 12.10.2023 до 25.11.2023г. Партньори по проекта са две културни институции в столицата: 59 ОУ „Васил Левски“ и НЧ „Димчо Дебелянов-1960“.

Проектът „Променяме света“ цели подобряване качеството на живот и социалното включване на уязвимите групи – ученици и младежи, в неравностойно положение от 59-то ОУ „Васил Левски“ и възпитаници на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ в отговор на техните социални потребности, които не са задоволени или са задоволени в недостатъчна степен в семейна среда. Проектът ще интегрира три различни и допълващи се инструмента на социално включване, които целят преодоляване на бедността и лишенията в детска възраст, имащи неблагоприятно въздействие през целия живот.

 Дейност 2.2: Организиране и провеждане на две събития на открито:

 1) Честване Денят на будителите. Основната тема е будителството у нас-съвременните лидери на духа. Участват ученици от целевите групи по проекта, широката общественост и всички заинтересовани страни, сред които младежи, преподаватели, граждани, поети, представители на медиите. В програмата е включено слово за будителите, рецитал на стихотворения, изпълнения на пиано и китара, тематични песни, представяне на рисунки за будителството 

2) Честване „Денят на християнското семейство и православната младеж“. Събитието  се провежда  с участието на свещеник със слово и богослов за добрите нрави и любовта към образованието на младите хора. В програмата е предвидена изложба  на тематични рисунки, изпълнение на стихотворения и песни. Участват  на младежи от целевите групи, преподаватели, поети, представители на медии и творчески организации.

На 21-ви ноември от 11,30ч в залата на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“

Дейност 3: Подкрепа за посещение на театър/ опера. Екипът по проекта ще осигури посещение на постановка в Националната опера на 40 деца  като възможност за пряк досег и социално включване на уязвими групи в културна среда, която е финансово непосилна за техните семейства.

Дейност 4: Социална иновация – от послания към промяна.

Реализиране на  инсталация в парка пред  НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ с надслов „Променяме света“ със сърцата си, в които са посочени послания и идеи за реализацията им, и по-конкретно – написани от детска ръка върху дървени сърца, поставени в градска среда, които адресират потребностите на уязвимите групи и тяхната значимост. Участват младежи от целевите групи, широка публика от столичани, различни лица в областта на изкуството, културата и социалните науки. Заключителна пресконференция и връчване на грамоти за участниците  в проекта и за отлично представяне в областта на изкуството.

На 24-ти ноември от 11ч. на открито и в залата на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“

Благодарим на всички участници и гости!

И до нови срещи, приятели!

от Миглена Китанова

ръководител на проекта“Променяме света“, организатор на събитието

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here