Читалище посрещна Атанас Капралов послучай Денят на народните  будители

0

По случай Денят на народните будители, празнично укресената зала на НЧ“Димчо Дебелянов-1960“ събра хората на словото, музиката и четката, на танца, на театъра и киното, общественици,  преподаватели и младежи, желаещи да се докоснат до поезията на Атанас Капралов-директор на националния литературен музей. Сред публиката бяха председателят на Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори Карамфил Матев, както и дългогодишната приятелка на читалището, дошла  от далечна Флорида Антоанета Христова. Получиха се  и няколко поздравителни адреса от творчески съюзи и организации във връзка с читалищната дейност и съвременното будителство.

Председателят на читалището Татяна Пандурска разказа за началото на празника на народните будители и подчерта, че за първи път се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1-ви ноември като празник на народните будители. От 1-ви ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи“, каза Татяна Пандурска.

Връщайки се в годините назад, тя припомни значими и непознати исторически факти, свързани с почитта към плеяда духовници, неуморни книжовници, общественици и борци за свобода. Не бяха забравени имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов.

 Поетът Атанас Капралов представи  стихосбирката си  „По мярка на духа“. Говорейки за народните будители с много топлота и признателност, Капралов подчерта, че са важни моралните стойности и нравствените устои на тези народни учители. И не забрави да спомене за безименните борци, за хората, които отдават живота си в името на свободата и ценностите.

Поетът рецитира стихотворението „Към върха“, посветено на силата на човешкия дух и на български алпинисти, които вече не са сред нас.

С много аплаузи публиката посрещна стиховете на Капралов, посветени на цветята. Красотата на природата, приказното усещане за мирис и феерия, ведрото настроение, идващо от полъха на цветните произведения, донесе радост на всички.

Присъстващите се насладиха на  изпълненията на преподавателя по пиано и композитор Марио Йоцов. Той изсвири „Сонатина за пиано в до мажор“ по Муцио Клементи, както и поризведения на пианиста и педагога Андрей Стоянов.

Ученикът на Марио Йоцов Никола Бончев рецитира стихотворението на Димчо Дебелянов:“Да са завърнеш в бащината къща…“, а възпитаничката му Дарина Бончева изпълни на пиано „Тема с вариации“ на Парашкев Хаджиев.

Публиката аплодира  виртуозното представяне на Илиана Илиева за песента „Пролетни дни“ по стихове на Дебелянов и музика на Марио Йоцов.

За празника на будителите в читалището бяха ученици от 59 ОУ“Васил Левски“, като и техни преподаватели. Традиционно училището и читалище „Д.Дебелянов“ поддържат творчески и културни отношения и представят талантливите младежи на различни форуми и проекти. Ученичката Анелия Цветанова изпълни с много плам незабравимото стихотворение „Левски“.

Веднага след това преподавателят по китара Никола Христов изсвири и представи творби на Росен Балкански.

В края на празника певицата Снежанка Славова, прие бурните ръкопляскания на публиката, след като изпя наколко прекрасни български песни. И благодари на музикалния си педагог Росица Йорданова.

Разбира се, официалното събитие продължи с много приятелски разговори, десетки снимки, споделяне на идеи за скорошни празници и чествания.

Работещите в читалището споделят, че съвременните будители са сред нас и ние трябва да ги следваме и признаваме днес, а не след време.

Благодарим на всички участници и гости!

И до нови срещи, приятели!

Миглена Китанова

организатор на събитието

НЧ“Д.Дебелянов-1960“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here