Рима Пипоян

0

Целият живот, целият свят и вселената са в движението, което е просто и уникално и аз ще направя всичко възможно да разкрия всички тези процеси в моите творения!

Денят е 30.10, неделя.
В една от залите на Китайският Културен Център в София сме.
Участващите в работното ателие на Рима Пипоян не са много, но амплитудата,с която тя преподава методиката си е като за препълнена зала.
За запознатите в търсенето на танцувалната изразност е очевидна стабилната класическа основа в постановката на самата водеща.Завършила е Ереванският Хореографски колеж в Армения със специалност — класически балет, след което продължава да се развива с модерен балет и съвременен танц.
В момента е водещ хореограф, режисьор и преподавател по модерни танци.Инициатор и ръководител на катедрата по модерен танц в Държавният хореографски колеж в Ереван от 2020 година.Преподава модерна техника в Арменския държавен педагогически университет от 2018 година, участва с мащабни проекти в Италия, Испания, Сърбия, Хърватия, Русия, Беларус, Германия, Полша, Молдова, Грузия, Белгия, Португалия и др., а също е и резидентен артист като хореограф към много платформи извън родината си.
Пише книга за модерен танц и подготвя докторска степен по изкуства.

Рима Пипоян е хореограф със забележително излъчване.Нейното артистично присъствие е доказателството за това какво се случва с едно човешко тяло когато танцува.И… когато е усвоило до перфекционизъм техниката на съвременното танцувално изразяване.

Уникалната възможност да участвам в нейния клас ми позволи да погледна от няколко ракурса работа ѝ, а също да получа и момента на нашият разговор:

“Да, продължавам да танцувам, но онова което ме прави щастлива докато съм на сцената са хареографии, поставени от мен самата.
В класовете си включвам техника, базираща се на М.Кънингам, Форсайт, П.Бауш, М.Греъм, Х.Лимон и много други артисти” — гласът на Рима е напевен, тя се изразява спокойно и всичко, което казва е докато показва със или без музика движенията на току що създадената от нея комбинация .
Бях в Пловдив за две седмици по интересен проект, чрез който се срещнах с талантливи, бързо приспособяващи се към нова среда артисти.Става дума за програмата Context AiR на Община Пловдив. На организиран конкурс бяха поканени около сто балетисти, от които останаха само четирима— Алберто Серано (САЩ-Испания), Наоми Алвино (Италия), Андреа Хуанена (Уругвай) и Софи Мануела Кеошгериан (Англия).
Тъкмо те ще завладеят сцената на Центъра за съвременен танц “Дерида” София” на 31.10 от 19:30 часа с “Чаконе в съществуването на “К”.
Фестивалът за съвременен танц “AEROWAVES , София 2022 ще започне с представянето на “Чаконе в съществуването на “К”, което ще се покаже предпремиерно за първи път преди световната му премиера.”
Заедно с най-новото си творение, Рима ще участва и с десетминутното си соло, наречено “Жена преди взимане на решение”. В нейна интерпретация тази творба е участвала в редица реномирани фестивали и конкурси /предимно в Европа/и е получавала различни награди и отличия.

Говорехме, а в Рима нищо не се променяше… .Продължаваше да сияе по един неподправен и даже детински начин.Тогава си спомних какво ме привлече в портфолиото на личният ѝ сайт.

The whole life, the whole world and the universe are in the motion, which is simple and unique, and I will do my best to reveal all these processes in my creations!

Целият живот, целият свят и вселената са в движението, което е просто и уникално и аз ще направя всичко възможно да разкрия всички тези процеси в моите творения!

Така ще стартира тазгодишното издание на AEROWAVES, София 2022, което се организира от “АРТ -линк” и ще продължи до 24 ноември.

По време на фестивала ще бъдат видяни танцови представления на четирима от финалистите на ТОП-20 класацията, представени на “Spring Forward” шоукейса на Европейската платформа за съвременен танц “Aerowaves – dance across Europe”.
Четиримата хореографи са от Армения, Испания, Франция и Гърция. В съпътстващата програма са включени разговори с артистите и работни ателиета за споделяне на опит и създаване на нови партньорства.

В “ЧЕРНО И БЯЛО” ви представяме участието на арменската представителка — Рима Пипоян. Тя е един от четирите финалисти, получили правото да участват в изданието —София, 2022 г.
Предлагаме линк за повече информация относно програмата и останалите участници във фестивала : – https://fb.me/e/2TL0vLIDa )

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here