Тройена-Неом – домакинът на зимните азиатски игри през 2029-a

0

Тройена има за цел да привлече повечеот  700 000 посетители

Тройена-Неом, който официално спечели кандидатурата за домакинство на Зимните азиатски игри през 2029 г., изглежда като уникална туристическа дестинация.

Тройена включва шест квартала, проектирани с изключителен стил, които ще осигуря тизживявания, съчетаващи реалност с инженерни иновации и виртуална архитектура.

При стартирането на проектаТройена-Неом миналия март престолонаследникък и министър-председател на Саудитска Арабия принц Мохамедбин Салманбин Абдулазиз каза, че този проект ще допринесе за предефиниране на концепцията за глобален планински туризъм чрез създаване на природосъобразна туристическа система във всичките ѝ измерения в унисон с целитена Саудитската Визия 2030 за подобряване на качеството на живот и осигуряване на безопасен и здравословен живот за всички.

Според вестник„Ал-Шаркал-Аусат“Тройена отразява стремежа на Саудитска Арабия да активира глобалните усилия за запазване на природата и ще бъде важно допълнение към туристическите проекти в региона, базирайки се на прогресивни съвременни виждания и оптимална инвестиция в географското и екологичното разнообразие на различните региони на Кралството, като същевременно ще допринесе за диверсифициране на източниците на приходи и оптимално използване на природните ресурси и тяхното развитие и съхраняване за бъдещите поколения.

Тройена се превърна във водеща тема в световните и в азиатските медии след забележителната победа в надпреварата за домакинство на Зимните азиатски игри.

Проектът е част от плановете за изграждане на различни зони в гр.Неом. Тройена  отстои на 50 км от брега на залива Акаба в сърцето на девствена природа и обхваща площ около 60 кв. км. Надморското равнище варира между 1500 и 2600 м.

Тройена  се отличава и със своитеуникални климатични дадености, тъй като през  зимния сезон температурите падат под нула градуса по Целзий, а през лятото са умерени и са с 10 градуса по-ниски от останалата част на региона. Благодарение на свежия чист въздух и живописната природа, Тройена не само е една изумителна туристическа дестинация, но и идеално място за живеене и работа.

Тройена е проект,предлагащ редица дейности и събития през цялата година, като ски спортове и множество предизвикателства за любителите на приключения, а самата работа по проекта ще приключи до 2026 г.

Този уникален проект също така ще бъде една от най-важните забележителности на Кралство Саудитск аАрабия.Той предвижда изграждане на огромно изкуствено езеро с прясна вода и създаване на единственото по рода си вертикално селище – „The Vault“,което е проектирано според най-новите технологии и щебъдеизградено в планините. Селището ще предлага множество съоръжения за развлечение и отдих и ще играе ролята на входна врата към Тройена.

За да отговори на потребностите на жителите и посетителите,Тройена ще заложи на модерни и устойчиви технологии.

Главният изпълнителен директор на Неоминж.НазмиАл-Наср споделя пред официалния уебсайт на града на бъдещето, че смелите планове на Неомго открояват като късче земя, където природата е в хармония с иновативните технологии за едно уникално глобално изживяване.

Възможността за практикуване на зимни спортове на открито е това, което отличитава Тройена от други региони в Кралството и в странитеотАрабския залив. Проектът има за цел да осигури неповторимо приключение на фона на пустинния климат, който преобладава в страните от Арабския залив. Любители и професионалисти ще могатда се насладят на огромна мрежа от ски-писти с различна трудност, пред които се откриват прекрасни гледки, включително сините водина Червено море,живописния релеф на планината Неом и златните дюни на пустинята,простираща се по протежение на пистите в едно необикновено природно съчетание.

За да разнообрази ежедневието на жителите и посетителите и да подобри техния комфорт, проектът ще бъде разработен в съответствие с всички международни стандарти и предвижда провеждане на спортни, артистични, музикални и културни прояви и широка гама от развлекателни дейности. Целта е да бъдат привлечени повече от 700 000 посетители и около 7 000 постоянни жители в Тройена и съседните жилищни комплекси до 2030 г.

Тройена ще бъде катализатор за икономически ярастеж и диверсификацията на източниците на приходи в Кралство СаудитскаАрабия в съответствие с целите на Визия 2030, тъй като ще осигур инад 10 000 работни места и щедобави нови 3 милиарда риала към БВП на странатадо 2030 г.

Селището Тройена ще се състои от шест квартала: Gateway (Портал), Discover (Откривам), Valley (Долина), Explore (Изследвам), Relax (Разпускам) и Fun (Забавление). Всичките са проектирани да предоставя тдейности, отговарящи на различни вкусове и потребности, и ще бъдат разработени в съответствие с архитектурни спецификации, които отчитат устойчивостта на околната среда и опазват живите организми в тяхното многообразие, както и природата и нейната устойчивост.

По време на 41-то заседание на Общото събрание на Олимпийския съвет на Азия, проведено на 4 октомври 2022 г.в Пном Пен, Камбоджа, Съветът обяви, чеТройена-Неом е избран за домакин на Зимните азиатски игри през 2029 г.

Тройена-Неом ще бъде първият град в Западна Азия, който приема Зимните азиатски игри, докато предишните издания на игрите от 1986 г. до сега се проведоха в Китай, Япония, Южна Корея и Казахстан.

Президентът на Саудитския олимпийски и параолимпийски комитет принц Абдул азизбинТурки Ал-Фейсал, главният изпълнителен директор на Неом инж. НазмиАл-Наср и изпълняващият длъжността президент на Олимпийския съвет на Азия РаджаР андхир Сингх подписаха договора за домакинство на Азиатскитезимни игри.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here