За музиката и семейството на Павел Терзийски

0

Здравей, Павел, радвам се, че можеш да бъдеш наш събеседник. Признавам си, че много те ценя като един от най-успешните млади джаз изпълнители. Срещата ми с теб определям като една от най-интересните ми срещи с музиканти, заедно с Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Людмил Ангелов… Би ли разказал как започна увлечението ти по джаза?

Пътят ми към джаза мина през много стилове, като електронната музика в лицето на артисти, като Amon Tobin и Thievery Corporation беше трамплинът към тези хармонични структури и мелодични линии характерни за стиловете суинг и боса нова.

Спомням си, когато преди пет и половина години рецитирах стихотворение на твоята сватба. Вълнувах се, защото от общуването ми с теб и съпругата ти Веси вече няколко години, се убедих – освен добри музиканти, сте и невероятни хора… Протягате ръка на приятели в трудни моменти. Вече порасна и Вашата дъщеря Йоанна. Какви са любимите Ви занимания като семейство?

Едно от любимите ни неща заедно е да прекарваме време в планината, където се наслаждаваме на красотата, далеч от градския шум и напрежение. Също обичаме да пеем заедно.

По време на пандемията ти и твоите приятели издадохте два музикални албума, които станаха хитове – първият бе „SETTLERS“ („ЗАСЕЛНИЦИ“) заедно с Александър Логозаров. Би ли разказал за него?

Този албум излезе през март 2021, след „The Little Tailor“. Той е една чудесна колаборация между мен и Александър Логозаров, с когото намерихме общ музикален език и послание, изразяващи много добре собствените ни търсения в музиката. Гости в проекта са барабанистите Стефан Горанов и Васил Вутев и саксофонистите Арнау Гарофе и Димитър Льолев.

Защо кръсти втория си албум „THE LITTLE TAILOR“ („МАЛКИЯТ ШИВАЧ“)?

Той излезе през юни 2020 и е вторият ми самостоятелен албум с авторска музика. Характерно за него е да се слуша, като едно цяло, като съшити произведения. Казва се така, защото това е буквалният превод на името Павел Терзийски.

Ти имаш и награда „ИКАР“ за театрално представление. Би ли споделил за тази награда, както и за новите ти театрални проекти…

Тази награда от една страна е плод на вдъхновението, което ми донесе новородената ми тогава дъщеря Йоанна… От друга е плод на синергията, която съвместната работа на творческия ни екип постигна само за няколко седмици. 

Какви са другите ти творчески идеи до края на годината? Планирате ли нещо съвместно със съпругата ти Веси? Вие двамата активно участвате и в екип с християнски музиканти за госпъл и други песни…

Планирам издаването на третия ми самостоятелен албум „Voicewalk“, по който в момента работя. Със съпругата ми сме в период на активно родителство, което е най-сериозното предизвикателство в живота ни. Христос и нуждата ни от духовен растеж са естествено продължение в живота ни.

Какво ще пожелаеш на читателите на „Черно и Бяло“ в това трудно време, в този пъстър свят?

Пазете сърцата си от гордост и огорчение, защото тези са способни да съборят всеки. Пожелавам ви изобилие от любов и радост!

интервюто води Лъчезара Йосифова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here