I Фестивал на музикалния театър: Нoминации за наградите

0

Магията в парка на Военна Академия в София съществува, независимо от това какво ни се случва там – дали само се разхождаме, дали медитираме, слушаме музика или гледаме спектакъл на малката, но толкова подходяща, сцена за влиятелно изкуство. През лятото очарованието на градината е ненадминато и заради уникалните спектакли, за които естественият декор е истинска благословия.

Може би и Фридрих Грюнангер, създателят на парка в Академията, си е представял по този начин бъдещето на разгърнатата от 46 дка приказна площ. Кой знае?

Сега е лято и отново се случва многобройните птици в парка да се смълчат, даващи предимство като добри стопани, на гастролиращи артисти да омаят столичани за час–два, понякога и три…

През тези дни в парка е доста шумно. Провежда се първият фестивал на българският музикален театър (26.06–10.07.2021 г.). Според програмата той ще бъде закрит на 10 юли с балетният спектакъл „Carmen Collection“ (с хореографията на Боряна Сечанова). Но преди това зрителите ще имат възможност да аплодират номинираните в десетте категории на първите награди за танц „ИМПУЛС“.

Изключително приятно ми е да обявя номинираните за изпълнител на класически танц в категорията жена —Анелия Димитрова, Катерина Петрова и Марта Петкова, а при мъжете – Никола Хаджитанев, Павел Кирчев и Цецо Иванов.

Сред изпълнителите на съвременен танц в категория жени са номинирани Даниела Иванова, Елизабет Якимова и Петя Колева, а в категория мъже – Васил Дипчиков, Милен Петров, Росен Михайлов, Стефан Вучов и Филип Миланов.

За оригинална хореография на авторско танцово представление са номинирани Ангелина Гаврилова за „Снежната кралица“, Марияна Крънчева за опера „Diva“ и Росен Михайлов за „Стрелата на Хераклит“. За постановка на класическо или адаптация на съществуващо танцово произведение ще се борят Марияна Крънчева за „Лебедово езеро за деца“, Снежана Дескова за „Шопениана“ и Сергей Бобров за „Спящата красавица“. За хореография към други сценични или аудио-визуални продукции са номинирани Галина Борисова, Росен Михайлов и Татяна Янева.

За наградата за танцова трупа/компания на годината се борят „Атом театър“, балет „Арабеск“, балетът на Държавната опера в Стара Загора и балетът на Софийска опера и балет.

Ще бъде връчена и Специална награда за цялостен принос в развитието на българския танц.

В гласуването се включиха 70 професионалисти от цялата страна, които предложиха, оцениха и класираха 90 изпълнители, 65 хореографа, над 100 заглавия и 19 трупи/компании в областта на класическия и съвременния танц за периода 2019 и 2020 година.

Важен акцент от това първо издание е че наградите са създадени от Мила Искренова – хореограф, писател и художник (чиято личност е била не веднъж във фокуса на нашето внимание).

Даниела Владимирова Христова

Още за Carmen Collection четете тук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here