Проектът „Дървото на доброто“: честване на 24 май

1

„Дървото на доброто“ се разлисти за празника на Буквите

„Слънчеви пътеки“ събра творци и дългогодишни приятели

На 24 май пред НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ се проведе мероприятие в чест на „Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празничната изложба в залата на читалището от рисунки на ученици от 59 ОУ „В. Левски“ и от други софийски училища посрещна първите гости.

Украсата от балони, цветя, винилови табла на поета Димчо Дебелянов и портретите на светите братя Кирил и Методий допълнително приповдигна радостното настроение. На събитието дойдоха ученици и младежи от целевите групи по проекта, преподаватели, родители, представители на медиите, партньорите по проекта „Дървото на доброто“ на фондация „Слънчеви пътеки“. Беше поздравена директорката на 59 ОУ „В. Левски“ Мариана Божкова за дългогодишната съвместна работа, както и председателят на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ доц. д-р Иван Митев за всеотдайността към традицииите и изкуствата.

Фондация „Слънчеви пътеки“ получи специални поздравления от поети, хора на културата и духа, от творчески съюзи и медии.

В началото на събитието преподавателката в 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и член на УС на фондация „Слънчеви пътеки“ Паола Колева сподели празничното „Слово за буквите“:

„Няма друг народ, който с такава дълголетна любов да посреща всяка година празника на духовното си извисяване. Този ден ни прави уникални и най-много българи.
И днес на този ден макар и разпилени по всички кътчета по света, сме най-обединени в желанието си децата ни да бъдат продължители на всичко свято и родно, завещано ни от духовните първоучители на целия християнски свят. 24 май е личен празник за всеки българин! Децата ни връщат към спомена – от първата научена буква до книгата, която ни е развълнувала и ни е накарала да се преклоним пред таланта. Те носят в сърцата си своята признателност към делото на светите братя чрез хубавите стихове, изречени с любов.
Днес българското училище и читалище носят сиянието на два празника – на просветата и светлината, на младостта и бъдещето на България!
Денят, който обединява и води към усъвършенстване чрез словото, образованието, науката, културата“.

Управителят на фондацията Миглена Китанова сподели с публиката за одобрения и финансиран от СП „Социални иновации“ проект „Дървото на доброто“ и дигиталната платформа „Стая на доброто“ на фондация „Слънчеви пътеки“. Участниците и гостите бяха подробно запознати с дейностите и идеята на проекта за предоставяне подкрепа на децата в неравностойно положение от етнически общности, бежанци и мигранти от 59 ОУ „Васил Левски“ и възпитаници на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“ в отговор на техните социални потребности, които не са задоволени или са задоволени в недостатъчна степен особено в кризисна ситуация като Ковид-19.

Младежите бяха информирани как да участват в дигиталната форма „Стая на доброто“, която е общодостъпна за авторски творби, рисунки, стихотворения, песни, музика, разкази, есета, случки с добри дела. Създадена по време на пандемията у нас. В края на всеки месец, в хода на изпълнение на проекта, жури от експерти представя на аудиторията „Добрина на месеца“, като част от виртуалното дърво на доброто.

В празничната програма за буквите се състоя викторина на тема „Родна реч и любов между човеците“ от Даниела Козовска, член на УС на фондацията. Тя бе подбрала любопитни въпроси за образованието, азбуката, историята и традициите у нас. Разбира се бяха подготвени и малки награди за всеки правилен отговор.

С цялото си сърце и старание учениците на Паола Колева от 31 СУЧЕМ „Ив. Вазов“ рецитираха стихова за българската азбука, за родната реч и за славата на България. Освен изразително изпълнени, децата бяха артистични и толкова обаятелни. Чудесните възпитаници на госпожа Колева бяха Джулия Теодосиева, Леа Йотова, Николай Гроздев, Яна Хаджиякова, Даяна Кирилова, които получиха заслужени грамоти и тематични награди.

Преподавателят по изобразително изкуство от 59 ОУ „В. Левски“ Елица Тошева представи уникалните рисунки на възпитаниците си, които бяха пресъздали светите апостоли Кирил и Методий, родната азбука, книгата и познанието през собствените си очи. Авторите на творбите Сайна-София, Деа Арена, Димана Даниелова, Теменужка Сълзева и Захари Мирославов получиха своите грамоти и специални тематични подадърци за рисуване и приложно изкуство. Сред наградените талантливи художници бе Деница-Ивана Камбурова, която освен с рисунки в „Стая на дървото“ участва и с песни. По време на празника музикалният педагог, композитор и директор на Международния конкурс Abaniko представи своите възпитаници Марио Кръстев, Виктория Грозданова, Ивана Иванова и Снежанка Славова.

Както винаги и този път публиката не спря да аплодира изпълнените от Марио с плам и професионализъм песни на великия Емил Димитров. Залата на читалището бе огласена и от младите Виктория и Ивана, които и като дует бяха прекрасни.

Преподавателят по пиано към читалището Марио Йоцов прехласна слушателите с невероятното изпълнение на „Песничка за доброто“ на Хайгашод Агасян, но и с изпълнение на четири ръце на пиано с ученичката си Джулия Теодосиева. За организацията на събитието като експерти в областта на изкуствата се включиха Елена Миларова, Славея Стойчева и Светла Тодорова.

От фондация „Слънчеви пътеки“ поздравиха участниците, гостите, творците като обявиха, че подготвят книжка с отличените творби на авторите в „Стая на доброто“ по проекта „Дървото на доброто“. Екипът на фондацията обяви наградените участници в дигиталната платформа през април Сайна-София и Деа Арена – за рисуване, Марио Кръстев за книгата си „Каквото горе, там и долу“, а Симона Кръстева за чудесно изпълнените песни. Мариана Божкова поздрави товрческите екипи и организаторите на събитието от фондацията, като подчерта необходимостта от бъдещи съвместни инициативи.

Празникът беше запечатан с професионални фотографии. Някои пожелаха и в бъдеще „Дървото на доброто“ да продължава да се разлиства и да дава плодове за бъдещи творци. Ние вярваме в това!

Проектът „Дървото на доброто“ на фондация „Слънчеви пътеки“ е одобрен и финансиран от Столична програма „Социални иновации“ с Договор рег.№ ССД21-ДГ566/09.04.2021г. до 16.10.2021г., в партньорство с две културни институции в столицата: 59 ОУ „Васил Левски и НЧ „Димчо Дебелянов-1960“.

инж. Миглена Иванова, ръководител проект, управител на фондация „Слънчеви пътеки“
Даниела Козовска, член на УС на фондацията
Паола Колева, член на УС на фондацията

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here