Онлайн конкурс и творчество по време на пандемия

0

Роси Йорданова: „Надявам се сегашната криза да ни научи на дисциплина, съпричастност, търпение. Заедно можем повече!“

Уважаема г-жо Йорданова, хората са изправени пред новото предизвикателство на века – пандемията. Това промени обичайния ритъм на живот. Стоим си вкъщи, пазим лична хигиена, учим, работим от домовете си. Споделете вашият опит за обучението  онлайн?

Знаете, нашата агенция „Артвойсес” трябваше да осъществи 9-тото издание на Международния музикален фестивал “Abanico” на 4 и 5 Април, бяха заявени участия на 140 човека от 15 държави от цял свят, отделно българските участници се оказаха около 300 души. Имаме готовност да реорганизираме всичко и в момента събираме видеоматериалите за онлайн изданието на този конкурс.Това беше по-голямото предизвикателство за нас, а онлайн уроците организираме много бързо, там където това може да се осъществи.

Споделете кои от предишните и сегашни проблеми на образователната система са препъникамък за преподавателите, учениците, пък и за родителите?

Проблем за нашите софийски деца е липсата на време от страна на родителите, за  да се погрижат нормално за тях. Ще добавя голямото натоварване на децата в училище, както и липсата на свободно време за занимания с изкуства, което е много важно. Едно дете, което се обучава целодневно в училище, включително посещава и занималня до 17:50, няма как да идва в школите и да работи пълноценно.Това,че в училище имат някакви занимания с изкуства, не им дава тази пълноценна подготовка, която получават при нас. Училището не разполага със специалистите, които работят в школата на фондацията и на читалището. Децата в училище се чувстват пренатоварени и изтощени,израстват с усещането, че не могат да се справят. Това е тежък психологически проблем. При нас в школите работим точно за това -да бъдат уверени в себе си, да бъдат смели и изразяват себе си, да се научат на дисциплина и да довършват докрай нещата, които са започнали. Няма значение дали това ще бъде един ден тяхна професия, те ще имат нужда да показват какво могат, да се чувстват уверени в своите възможности – това е голямото значение на тези занимания с изкуства!

Променят ли се  човешките взаимоотношения, без прекия контакт?

Всъщност дори от дистанция, ние пак имаме пряк контакт чрез видеокамерите и съвременната техника. Е,по-лесно е, когато си до детето и можеш да коригираш грешките с по-малко обяснения, но и сега се справяме. Важно е,че няма бариери в общуването ни и децата ни имат доверие!

Като представител на културата, вероятно ще усетите негативните страни на кризата. Зная, че имате задгранични ангажименти с младите хора, които обучавате. Вашето решение?

Да, знаете, че често съм канена да председателствам  и да оценявам изпълнители в международното жури на много конкурси по света, като президент на България за две световни организации – ALFA (Алианс на международните фестивали) и WAPA (Световна асоциация за изпълнителско изкуство). Работим като организация с талантливи деца и изпълнители от цяла България. Има онлайн конкурси, където отново ще изпратим най-талантливите наши български представители и ще спомогнем за тяхното творческо израстване и популяризиране.

Да, усетихме негативните страни, вероятно не само ние. Имаме подписан договор с водещ английски продуцент и трябваше да започнем интересно творческо сътрудничество, но за съжаление всичко ще трябва да почака по-добри времена.

На какво учи пандемията всички нас?

Надявам се да ни научи на дисциплина, съпричастност, търпение.

Какво ще кажете да завършим оптимистично за читателите на сп. „Черно и Бяло“ с: „Заедно можем повече! Ще се справим!”

Биографична справка
Роси Йорданова е български музикант, композитор и педагог. Завършила е АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
Големият Найден Андреев открива Роси Йорданова като начинаещ млад композитор и я подкрепя професионално.
Тя е председател за България в Алианс на международните фестивали ALFA и отговаря за Балканските държави и образователните дейности на алианса. Педагожката е сертифициран президент на България на Световна асоциация за изпълнителско изкуство WAPA. Роси Йорданова е член и председател на редица международни журита на престижни музикални конкурси в Италия, Испания, Португалия, Армения, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Великобритания, Малта, Словения, Украйна, Турция.
През 2000 г. създава школа за подготовка на певци Арт училище „Студио Музика” – София, която дава възможност на десетки млади таланти да намерят музикалния си път. Йорданова обучава деца и младежи към НЧ „Димчо Дебелянов-1960“, които участват в многобройните концерти на читалището. Възпитаници на Арт школата са финалисти на международни конкурси, а също и в първата за България”Star Academy”.
Днес Роси Йорданова е диригент на Вокална формация „Щастливеца“ към НЧ „Алеко Константинов“,
директор на Международния конкурс за изпълнение на популярна песен на испански език “Abanico” от 2011 г./ и Международния изпълнителски конкурс София Grand Prix и хоровият конкурс „Ulpia Serdica”.
Първата си награда като композитор печели на националния конкурс за детско-юношеска песен. През 1987г заедно с група „Пламък“ представят България на международния фестивал „Rote lieder” в Берлин, с концерти в най-големите зали на Германия.
Известната педагожка е автор на музика за театрални спектакли, поставени в в Добрич, както и на два Коледни мюзикъла от 1995 и 1996г.
Участва в националния конкурс „Песен за Варна” и печели втора награда. Следват десетки награди и отличия за песни. От Пролетен радиоконкурс през 1998 г. представена тогава от младата Преслава Пейчева/Група”Те”, Music Idol/.
През 1998 г. на Зимния фестивал в НДК е представена нейната песен „Коледна молитва” по БНТ с режисьор Явор Бобев, продуцирана от Българско национално радио и изпълнена от Васил Найденов, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Мирослав Костадинов.
През годините Йорданова работи с утвърдени певци, музиканти и текстописци като Вили Кавалджиев, Коцето Калки, Маргарита Хранова, Иван Лечев, Александър Петров, Камелия Кондова и др.
Семейството на Роси Йорданова е музикално. Има син и дъщеря, които се изявяват на българските и на международните сцени като изпълнители и музиканти.

Интервюто взе Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here