В търсене на формата, Илиян Иванов, The Art Foundation, 19.11–02.12.2018 г.

0

Тази есен екипа на „Черно и Бяло“ с радост може да Ви предложи едно различно мероприятие – изложба дърворезба в центъра на столицата. Авторът Илиян Иванов, наскоро завършил Академията, специалност „Резба“, вече има зад гърба си участия в няколко скулптурни симпозиума, награди и изграден иконостас. Той представя първата си самостоятелна изложба следващия понеделник.

„В търсене на формата“ не е стандартната изложба, с предварително изградена концепция. Авторът захваща произволна форма и я трансформира свободно при всяка следваща пластика. Така всеки един компонент е част от следващия, плавно преливащ един в друг, не преднамерено, а естествено. „В търсене на формата“ ни показва съвременния облик на българската дърворезба през очите на младия автор. Той остава дървото да го води по пътя му на изследване, провокиран от естествените деформации на материала и възможностите на съвременния инструментариум. Той не експлоатира добре познатите класически форми, а задълбава в чистата абстракция. Изложбата е опит да се привлече зрителя към новата визия на резбата, да се избяга от статуквото и познатото.

Идеята за проекта е породена от мотивацията да се открият и разпространят възможностите на дърворезбата да се вплете в съвременния начин на живот, да привлече вниманието на аудитория от различни възрасти и да доближи младото поколение към това изкуство.

„В търсене на форма – съвременна българска дърворезба” е авторски проект на Илиян Иванов за програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура” и включва две изложби дърворезба, които ще се реализират в гр. София през 2018г. и гр. Пловдив – 2019 г.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Партньори по проекта са: Сдружение „Алтернативен свят Оренда”, The Art Foundation – гр. София, „Черно и Бяло” – списание за култура и свободна журналистика, Дружество на пловдивските художници.

Откриване: 19.11.2018 г., 19:00 часа, The Art Foundation, ул. „Дякон Игнатий” 19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here