Корнелиу Баба: живопис, рисунки, декември 2011 – януари 2012, НГЧИ

0

Национална галерия за чуждестранно изкуство и посолството на Румъния представят ретроспективна изложба на Корнелиу Баба по случай 105 години от рождението му.

На 13 декември 2011 година, в 18 часа, в Залата за гостуващи изложби на Националната галерия за чуждестранно изкуство, се открива експозиция, посветена на 105-годишнината от рождението на големия румънски художник Корнелиу Бáба, чието творчество бележи един от върховете в пластичното майсторство на двайстото столетие.
В галерията от образи, създадени от могъщия талант на художника, наситената психологическа характеристика – независимо дали става дума за конкретна личност или символично обобщена фигура, – неизменно се превръща в завършено пластично състояние. Допълнена от философското взиране в себе си в автопортретите, те изразяват дълбоко преживяната идея за пътя на човека през изпитанията на земното съществувание и силата на неговото духовно извисяване.
Различни аспекти от живописния похват на този майстор на модерния реализъм са оказали влияние върху поколения български художници (между които има и негови преки ученици), най-малкото в стремежа академичната култура да бъде обогатена и разчупена в експресията на живописния артистизъм. Това по своеобразен начин го вписва в пластичната традиция на нашето изкуство, с което го свързват и немалко колегиални контакти и съкровени приятелства.
Изложбата, която предстои да бъде открита, носи по-скоро камерен характер спрямо необятното наследство на художника, доживял респектиращо творческо дълголетие. Няколкото платна, познати на зрителя от постоянната експозиция, както и серия пастелни работи и рисунки частно притежание, ще бъдат представени в естествената среда на творби от румънски автори от колекцията на Галерията, илюстриращи характерни черти на румънската живописна школа от епохата.
Представени са вариации на темата „Лудият крал”, емблематична за автора, чиито мисли по повод на този символичен образ звучат като послание към днешния ден:

„Не се промених в живописта, тъй като винаги съм смятал, че има още много да се прави със средствата, които имам. Не съм вече във възрастта на авантюрите. Напротив, аз познавам ръста си и всякога желая да се съобразявам с него, но и да бъда по-силен, по-драматичен, повече художник. Не го постигам всякога, но тези неща се включват в законите на професията, чиито рискове безвъзвратно съм поел.“

КОРНЕЛИУ БАБА
1906 – 1997

1906 – Роден на 18 ноември в Крайова, Румъния, в семейството на живописеца Георге Баба.
1926 – 1930 – Посещава лекции в Академията за литература и философия в Букурещ.
1934 – 1938 – Учи в Художествената академия в град Яш при проф. Николае Тоница.
1946 – 1950 – Преподава живопис в Художествената академия в Яш.
1968 – 1977 – Професор по живопис в Института за изобразителни изкуства „Николае Григореску”, Букурещ.
1997 – Умира в Букурещ.

Национална галерия за чуждестранно изкуство
Площад “Св. Александър Невски”,
ул. “19 февруари” № 1

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here