„ЗАКВАСКА“ интерактивна изложба, 24 – 31 януари 2012, галерия Ракурси

0

България е известна с киселото си мляко, което се получава благодарение на Lactobacterium bulgaricum. Но с появата на Данон, глобализацията, комунизма, демокрацията, икономическата криза и какво ли още не, стана така, че днес е почти невъзможно да се намери истинско кисело мляко.
Тази изложба е посветена на стария, традиционен начин на правене на българското кисело мляко.

Изложбата показва картини, в които са използвани силно контрастиращи техники и начини на работа – монохромен трансфер, комбиниран с акрил или масло върху платно.
„Връзката със заквасването на млякото е метафора за трансформациите в живота: какво ни кара да променим нашата природа и преобръща нашия живот – така, както закваската променя млякото“, казва художничката. „Занимава ме динамичния момент на трансформация от едно нещо в друго. Всеки от нас има уникална и истинска закваска, която е в състояние да го промени или можем да бъдем променени, когато сме в контакт с други живи същества“.
За интерактивната част на изложбата, която ще бъде в събота, 28 януари 2012, празните пространства в картините могат да бъдат изрисувани от всеки, който желае и който се интересува от трансформацията на образа и това да го направи свой. Процесът е толкова рисков, колкото и заквасването на киселото мляко – може да се получи или не – зависи от това колко истинска е закваската и дали се прави с любов.

Галерия Ракурси
адрес: ул.”Хан Крум”4а
www.rakursi.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here