Високо признание за наш журналист

0

Кореспондентът на областния седмичник в-к „Слово плюс” Георги Петров от гр. Лом бе награден с грамота от Съюза на българските журналисти за активна журналистическа дейност. Той получи и диплома от Колегиума на Международната академия по журналистика – Европрес” и бе удостоен с почетното звание „ЖУРНАЛИСТ – АДЮТАНТ НА ИСТИНАТА” за личния му принос в разработването на хуманитарните проблеми на мира и човечеството в XXI век. Двете отличия бяха връчени по повод неговата 75-та годишнина от председателя на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и от докторът по правните науки Георги Найденов – председател на Международната академия на науките – Европрес.

Тържественото събитие се състоя в София, на 20 април т. г. залата на Пресклуб „Журналист” събра представители на интелектуалната общност от столицата и страната, близки и приятели на юбиляра.

Житейският и творческият път на Георги Петров бе представен от кинорежисьора Милен Гетов:

„Сред нас е един заслужил колега, който вече 55 години неуморно се труди на журналистическия фронт. За пръв път посяга към белия лист, когато е на 19 – като войник, той написва първата си дописка за в. „Граничар”. И от тогава, та досега, повече от половин век, Георги Петров  активно сътрудничи на вестниците  „Рудничар”, „Отечествен фронт”, „Строител”, „Земеделско знаме”, „Трета възраст”, „Българско войнство”, „Шанс”- гр. Враца, ломските седмичници „Народна трибуна”, „Ломски вестник” и „Ломпрес” „Септемврийско слово” и „Слово плюс”- гр. Монтана, списание „Противопожарна охрана” , списание „Кураж” и други периодични издания. Тематиката на журналистическите му материали най-вече е тясно свързана със събития от професионалната кариера на Георги Петров. През 1982 година, когато започва работа в Атомна централа – Козлодуй, създава вестника „Първа атомна в строеж” и става председател на обществената редакция. По това време е активен работнически кореспондент на в. „Труд”, на Българското радио и телевизия. Кореспонденциите му ежедневно са захранвали тези медии с информация за хода на строителните дейности – за монтажа на реакторите, лепеските, парогенераторите, дизелгенераторните станции, транспортния коридор, тръбопроводите и други важни съоръжения. Присъствал е и е отразявал в кореспонденции  почти всички проверки на Атомната централа от ВАНО и МАГАТЕ от Първи до Четвърти енергоблокове.  Изразявал е лична гражданска позиция при спирането на четирите енергоблокове ВВР-440, считайки това за груба грешка на тогавашните управляващи и за негативите върху икономическото състояние на държавата.

Георги Петров може да се похвали с изключителна продуктивност. В журналистическата си практика досега има над 2 800 публикации. По страниците на периодичните ни издания могат да се прочетат десетки негови новинарски материали, съобщения, репортажи, интервюта, очерци, есета. Неговите публикации надникват във всички сфери на обществения живот – икономика, строителство, енергетика, социална дейност, политика, история, духовност, местно управление, човешки взаимоотношения. В много от тях прозират патриотичният дух и критичната същност на автора”, каза в словото си Милен Гетов.

В своето приветствие председателят на УС на СБЖ  Снежана Тодорова даде висока оценка за мащабната журналистическа дейност на Георги Петров. „Той е един доказан журналист, истинско богатство за гилдията и ценен помощник в осъществяването на общата ни кауза – решаване хуманитарните проблеми на обществото ни. Пожелаваме му дългогодишно сътрудничество и занапред!” – сподели  г-жа Тодорова.

„Приятно ми е да отбележа, че колегата ни  Георги Петров е един от първите, получили наградата „Журналист – адютант на истината”, учредена от нашата академия. Със своите обективни журналистически материали и половинвековно присъствие в журналистическото поприще, което продължава и сега, той определено допринася за развитието и авторитета на четвъртата власт. Днешните награди са достойно доказателство за оценката на неговия професионализъм и дългогодишен труд. Желая му да продължава в същия дух!” – подчерта председателят на Международната академия по журналистика – Европрес, дпн Георги Найденов.

Поздравителни адреси към юбиляра прочетоха Хризантема Рашева – секретар на Община – Оряхово, която му подари дискове с неизвестни творби на композитора Дико Илиев, примата на българската художествена гимнастика Мария Гигова, поетесата Радка Атанасова от гр. Батак, която му подари стихосбирката си „На тишината – гласът”. Ръката на наградения Георги Петров стиснаха и инж. Александър Николов – бивш директор на АЕЦ – Козлодуй, доайенът на българската журналистика в София Величко Хинов, юристката от софийска адвокатска кантора Мария Колева, главният секретар на СБЖ  Иван Върбанов, журналистът от гр. Банкя Георги Цветков, група журналисти от Пловдив и други присъстващи на събитието.

Това е поредната награда за журналистика на Георги Петров. На 50-годишния му юбилей, той получи Златна значка на Националния съвет на Отечествения фронт за активно сътрудничество в списването на в. „Нов път” и сп.„Отечество”.

Георги Петров е член на Съюза на българските журналисти. В момента е кореспондент на в. „Слово плюс” –  гр. Монтана с главен редактор Параскева Маркова. Поддържа топла връзка с журналисти от радиото и телевизията, както и с редакционните колегии на областни издания от Враца, Видин и Монтана.

Ето какво сподели ръководителят на Общинския съвет на СОСЗР полковник Асен Горанов: Георги Петров е дългогодишен член на клуба на сержантите и офицерите от запаса и резерва. Съзнателно се справя със задачите поставени от ръководството, той ръководи кръжок по журналистика с млади учащи се като ги учи как се пишат репортажи, очерци, разкази, есета и др, и да имат висок патриотичен дух и ентусиазъм. И те с голямо уважение приемат неговите препоръки.

„Приемам тези високи отличия с ясната нагласа да запазя темпото си като журналистически сътрудник и занапред, въпреки юбилейните 75 години. Отговорността и сериозността на журналистическата работа е огромна и това ме държи в кондиция, да бъда максимално полезен за обществото като журналист.” – изрази своята благодарност Георги Петров.

Събитието бе отбелязано със стилен коктейл.

Снежана Томова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here