SoCONCERT: The Chamber Sessions – Арнау Гарофе и Александър Логозаров

0

SoCONCERT, така се нарича поредицата джаз концерти, която ще е част от програмата на SOHO и през тази година.

[dropcap style=”flat”]Е[/dropcap]то ги – Арнау Гарофе –саксофон и Александър Логозаров –китара. Срещат се в Холандия. Работят заедно. Правят джаз и се допълват точно като музиканти, между които има тънка и невидима, но необходима жизнена нишка, наречена възторг от случващото се. Александър се връща в България, а не след дълго се появява и Арнау. За него фразата „Шерше ла фам” е свързана с българска девойка, от което печели не само Алекс, но и цялото джаз-съсловие в България.

През есента на изтеклата година правят малко турне из България и така създават джаз-проект, в който се оформя намерението да се определят като дуо.

Арноу е от Каталуния, но в Холандия, където получава образованието си, свири с Филип Харбър от групата на „Джаз Месенджърс”, Ерик Инеке, Крис Хусенс и др. Свирил е на легендарния „Норд Сии Джаз фестивал” в Холандия. В България е познат с участията си в проекта на Христо Йоцов „Jazz Cats” и концертите „Jazztory”.

Александър Логозаров завършва джаз-китара в Холандия. Там свири с Анди Брекър, Майкъл Мур, Кенди Дълфър и др. Печели награда в Браила за най-добра джаз-формация през 2015 г. В България става известен с участието си в „Лилия Илиева и Минимум квартет”, „Браз Асоциация Биг Бенд” и коцертните серии „Jazztory”.

Не е тайна, че у нас местата, в които можеш да чуеш качествен джаз вече са повечко, но за феновете на този одухотворяващ жанр има едно място в центъра на София, където да слушаш любимата си музика на живо е наистина удоволствие.

На 2-и февруари в СОХО беше уютно, топло и някак особено… На 3-ия етаж, от 20:00 до 21:30 часа музиката се оказа всичко, от което се нуждаеш в една мразовита февруарска вечер.

Талониас Мънг, Дюк Елингтън, Джон Колтрейн, Хорас Силвър – джаз стандарти, превърнали се във вечни хитове, чрез които младите музиканти демонстрираха възможностите на точната интерпретация, както и импровизаторски умения, превръщайки вечерта в своеобразен джемсешън.

 Да, майсторлъкът в тази музика е да накараш присъстващите да се обърнат изцяло към себе си. Защото джазът е като поезията – завладяващ до крайност и… отвъд нея!

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here