Изложба на дипломираните бакалаври, НХА 2013-2014

0

Откриване 23 юни (понеделник), 18:00 часа
23 юни – 9 юли 2014
СБХ, ул. „Шипка“ № 6., ет. 1 и ет. 2

На 23 юни от 18:00 часа на първи и втори етаж на СБХ ще бъде открита традиционната годишна изложба на дипломираните бакалаври от всички специалности на Националната художествена академия – випуск 2013/2014 година. Дипломантите ще представят пред публика творбите и проектите си, които показват придобити умения, резултати от обучението им, нетрадиционни и иновационни подходи и методи.

За поредна година в деня на откриването ще бъдат връчени и наградите от конкурса, обявен от Националната художествена академия и Societe Generale Експресбанк. Конкурсът е част от партньорската програма между двете институции. Наградите се присъждат за постижения в областта на изкуството и дизайна. Целта на конкурса е да стимулира студентите от всички специалности на НХА, завършващи степен „Бакалавър“, както и да поощри най-високите им постижения, без ограничение по отношение на вида изкуство и използваната техника. Наградените участници получават награди от Societe Generale Експресбанк и първа откупна награда в полза на колекцията на банката.

Национална художествена академия, е най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята и теорията на изкуството (в образователно-квалификационните степени „бакалавър”, „магистър” и образователната и научна степен „доктор”). Състои се от два факултета: Факултет за изящни изкуства и Факултет за приложни изкуства. В Националната художествена академия бакалавърските специалности са: Живопис, Стенопис, Скулптура, Графика, Книга и печатна графика, Плакат и визуална комуникация, Резба, Керамика, Сценография, Текстил-изкуство и дизайн, Метал, Индустриален дизайн, Рекламен дизайн, Дизайн на порцелан и стъкло, Дизайн за детската среда, Мода.

Pokana_BA_2014_SBH

Списание “Черно и Бяло” тази година присъства на откритата защита на студентите от специалност Резба и очарован от творбите на младите художници, нашият екип реши да Ви запознае с процеса на изработка и подготовка при тях. Любезно представен ни от ръководителя на Катедра Резба, проф. Петър Бонев, този кратък, наситен и интересен клип е сниман през целия период на сътворяване на дипломните работи на студентите-резбари. Илюстрирайки ни работата в това резбарско ателие, освен усилен труд, анализиране и коментиране на художествените творби, тук има и много хумор. И какво по-хубаво от това да се потопим в артистичната атмосфера и да видим как се “случват” нещата в света на художниците. В период на трудни времена в българската държава, ние от  екипа на “Черно и Бяло” призоваваме – поне 15 минути на ден не мислете за трудностите и проблемите, а като младежите от този клип се потопете в живота, насладете му се и обуздайте най-красивата му вълна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here