За православните ценности и бъдещето

0

От години Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“  е любимо и уважавано място за детски оздравителен отдих на деца от България, Русия и редица европейски страни. Авторитетът и престижът на комплекса, изграден с руски инвестиции, се определя не само от прекрасните природни дадености на района, но и от отличните условия за отдих, почивка,  занимания, допълнително обучение и образование на децата, в условията на културна и защитена обстановка – далеч от опасностите на съвременното общество – от агресия, насилие, наркотици и др.

21[dropcap style=”flat”]В[/dropcap] дните на форума на Славянската култура „Золотой Витязь“, Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“ създадоха условия и на 1 юли 2016г. се постави началото на Детски Православен лагер за духовно-нравствени ценности за деца от 10 до 15 годишна възраст от България и Русия. Тържественото откриване се състоя в Славянския център на територията на комплекса, където звучеше православна музика и стихове, слова за православните ценности и традиции, които както твърдят светли умове, „ще спасят днес човечеството“.

Специално приветствие от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан поднесе протосингелът на Митрополията отец Димитър Стоев.

Благословия на Детския Православен лагер даде Видинският митрополит Дометиан, който високо оцени благородната инициатива на организаторите и припомни, че „На този ден Православната църква почита завръщането на мощите на Св.Йоан Рилски в Рилския манастир. Неговата свята десница се намира в Русия. Да го помолим да благослови нашите народи да живеят в мир, в славянско единство и да предадат своята миролюлбива култура на света.“, каза  Митрополит Доментиан и подкрепи намерението на територията на СОК „Камчия“ да бъде изграден „златокуполен православен храм“.

Председателят на Отдела за външни църковни въпроси на Московския Патриархат Митрополит Иларион в специално писмо изразява своята морална подкрепа за провеждането на първия Детски Православен лагер и изграждането на православен храм на територията на СОК „Камчия“, съгласувано с Варненската митрополия.

Програмата на Детския Православен лагер за духовно-нравствени ценности е насочена към разкриване и утвърждаване на православните ценности и послания сред участниците чрез разнообразните форми и средства – близки и достъпни до детската природа и облагородяващи и възвисяващи духа. Децата ще имат възможност да посетят забележителните храмове и Духовния център „Св. Архангел Михаил“ във  Варна, да участват в литургия, да общуват и беседват с  духовни лица; да изслушат беседата на иконом Василий Шаган – „Азбучната истина“  и на  н.а. на Русия Николай Бурляев – „За доброто, прекрасното и православните ценности“; да се докоснат до изкуството, отразяващо православната тематика.

Децата от Православния лагер ще се запознаят и със забележителностите на СОК „Камчия“ – ще посетят Авиокосмическия център и Планетариума, уникалните изложби на икони, на кристали и др. Достатъчно време ще има и за тяхното физическо укрепване и забавления – плажни и спортни игри, екскурзия с лодки по р. Камчия, спортни състезания, лагерен огън и др. В края на смяната участниците в Детския Православен лагер ще представят пред всички своите таланти и творчески възможности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here