Юбилейна изложба на Румен Рачев, галерия „Финес”, 26.05–11.06.2016г.

0

На 26.05.2016г. от 19:00 часа галерия „Финес” открива юбилейна изложба на художника Румен Рачев, по повод 60 години от рождението му.

Pokana_ Румен Рaчев вариант 1[dropcap style=”flat”]Р[/dropcap]умен Рачев завършва през 1975г. Художествената гимназия „проф.Илия Петров” в София, а по-късно и Националната художествена академия „Николай Павлович”. Работи предимно в областта на живописта, печатната графика, рисунката, илюстрацията и дизайна. Има почетна награда на журито, в International Art Competition, Торонто Канада. Организирал е редица самостоятелни изложби в различни градове на Германия, Швейцария, Финландия, Холандия, САЩ, Швеция, Русия, Италия, Белгия и България. Негови творби са притежание на различни галерии и музеи, както и обществени и частни колекции в България, Германия, САЩ, Швейцария и много други.

Експозицията, която галерия „Финес” представя, включва над 40, предимно живописни творби, представляващи една хомогенна смес от абстракция и фигуративност, въздействащи едновременно като знак, като символ и като разказ. Румен Рачев е творец с несекваща енергия и желание да експериментира, да търси нови решения и естетически провокации . Картините му пресъздават както различни интериорни и екстериорни търсения, така и неговото специфично усещане за жената, като външна портретност и интимна сетивност. Освен художник обаче, Румен Рачев е и музикант, и не случайно за него цветовете са звуци, а звуците – цветове. Не може да рисува без да слуша музика, нито да слуша джаз и рок без да си представя картини. Той сам определя своя начин на рисуване с понятието от джаза „фюжън”.

„Искам изкуството ми да звучи точно така – фюжън: едновременно интелектуално и топло….”

Известния музикант Найджъл Кенеди, добър приятел на Румен Рачев казва за него: „В картините на Румен има нотка на наивност, но са приключение в цветове. Не мога да се сетя за друг такъв художник. Смятам, че е уникален.”

Мариела Табакова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here