Заключителна пресконференция и изложба по проект „Посланици на правата си”

0

На 11 декември 2015г. беше проведена заключителната пресконференция и изложба по проект „Посланици на правата си”, организирана от фондация „Джендър проект в България”. Събитието, на което присъстваха над 70 човека, се проведе в Народно читалище „Гюрга Пинджурова” в гр. Трън.

В пресконференцията взеха участие Цветислава Цветкова, зам.-кмет община Трън, Станимира Хаджимитова, директор фондация „Джендър проект в България” и Диана Георгиева, проектен мениджър.

DSC_1706Екипът на проекта отчете постигнатото в приключилия осем месечен проект, а именно: проведени 3 еднодневни обучения, в които участваха 43 човека, на теми: „Права на човека”, „Национално и глобално гражданство”, „Дискриминация и нейните форми”; проведени 3 симулации, в които участваха 58 участника, за развитие на умения в посока: „Как да се регистрирам като безработен?”, „Основни трудови права”, ”Право на лични документи”, „Безплатно лечение” и „Осигуровки, данъци и такси”; проведени 5 дебата тип „Социално кафе”, в които участваха 115 човека, по въпросите на равнопоставеността на половете, ролята на местната власт; мястото и ролята на Комисията за защита от дискриминация и Омбудсмана, форми на гражданско участие; 2 месечно обучение в традициите на Бусинската керамична школа, в което участваха 10 човека, чиито талантливи изделия бяха необичайния и артистичен завършек на заключителната пресконференция.

По време на заключителната пресконференция бе открита изложба на керамични изделия, изготвени от 10-те участника в двумесечния курс по практическо обучение в грънчарския занаят. Обучението в занаят се проведе в Музеен комплекс с. Бусинци под ръководство на майстора-грънчар Светослав Желязков от РИМ Перник, с което се положи началото на възстановяването на Бусинската грънчарска школа. Г-жа Станимира Хаджимитова, директор на фондация „Джендър проект в България”, която самата е с Бусински корени по бащина линия, имаше удоволствието да връчи сертификати на всички обучаеми и статуетки на тримата отличени. Първото място и поощрителна награда бе връчена на Валери Захариев.

За провеждането на курса по грънчарство фондация „Джендър проект в България” закупи ново грънчарско колело, което с успешното завършване на курса, бе дарено по време на откриването на изложбата. Свидетелството за дарение беше получено от зам-кмета на община Трън г-жа Цветислава Цветкова, с което грънчарското колело ще остане за ползване в Музеен комплекс с. Бусинци.

Изложбата на керамичните изделия от практическото обучение в занаят по проект „Посланици на правата си” може да бъде видяна до края на януари 2016г. във фоайето на НЧ „Гюрга Пинджурова”, гр. Трън.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here