Ученически вестник „Бухлар”

0

Столично училище представи на официална пресконференция първи брой на ученически вестник

На 28.10. от 15 часа в салона на СБЖ сдружение „Св. Иван Рилски”, съвместно с екип от 109 ОУ и с любезното съдействие на СБЖ представя първия брой на ученическия вестник „Бухлар”. Изданието се реализира по програмата сдружението „Първи стъпки в медийната грамотност чрез списване на ученически вестник”. Идейният проект и учебната програма са разработени от Стефка Мечкарова. В списването на вестника участват ученици от шестите класове на училището. Орисници на вестника по предложения на младите автора са: председателката на СБЖ г-жа Снежана Тодорова, заместник кметът на София д-р Тодор Чобанов, известният археолог проф.д-р Николай Овчаров и художникът, разказващ истории Недко Солаков. Фолиото, посветено на Деня на народните будители, включва блицанкетата „Къде да открием днешните будители?” В нея участва и председателят на СБУ г-жа Янка Такева, която винаги е подкрепяла инициативи на сдружението за развитие на извънкласните и извънучилищните дейности.

buhlar13_26417

В целите на програмата са включени дейности за създаване на умения за работа в екип, на навици за общуване с хора от различни възрасти и различен социален статус, събиране подбор на информация, разчитане на медийни послания. Темите на различните рубрики, са определени част от учениците чрез дискусии. В процеса на работата те усвояват основни правила за провеждане на блицанкета и представяне на резултатите, интервю, създаване на занимателни игри. Много ценни консултации за забележителностите на столицата, за известни софиянци дадоха специалисти от отдел „Краезнание” на Столичната библиотека.

Обемът на изданието е 8 цветни страници, размер А4.

Екипът на програмата е съставен от класните ръководители на шестокласниците: Адриана Алексиева, Мирослава Коничева, Лили Миткова. Консултант – Стефка Мечкарова – председател на сдружението. Вестник „Бухлар” се издава само с помощта на родителите и безвъзмездния труд на екипа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here