Осем жени от Трънско чупят стереотипа за „мъжка“ професия

0

IMG_2527[dropcap style=”flat”]Н[/dropcap]а 23 септември 2015г. в Музейния комплекс по грънчарство в село Бусинци, община Трън, беше сложено началото на практическо обучение в грънчарство на 8 жени и 2 мъже от с.Бусинци, с.Студен извор и гр.Трън. В рамките на два месеца под ръководството на Светослав Желязков – майстора-грънчар от Регионален исторически музей гр.Перник,  обучаемите ще учат занаята на „прочутата бусинска керамика“, както я характеризира археологът проф. Димитър Овчаров в своя труд „Одухотворената глина“.

В миналото бусинските майстори-гурбетчии са продавали своите съдове свързани с всички дейности от бита на семейството, по всички краища на страната, като са стигали и до Влашко, Сърбия, Чехия и градовете на Османската империя. Както пише Цанко Живков в книгата си „Дивната Бусинска керамика. Един феномен на българската етнокултура“ продавали са грънци на „прочутия Узунджовски панаир, който е траял по два месеца, на панаирите в Пирот и Солун“.

През 1985г. в селото е изградена музейна сграда, в която са изложени 1200 съда, откупени от най-известния майстор от новото време Петър Гигов. След неговата кончина още няколко майстора се опитват в различно време да поддържат работилницата, но от няколко години тя пустее.

Това е причината фондация „Джендър проект в България“ с финансовата подкрепа на ПРОГРАМАТА ЗА ПОДКРЕПА НА НПО В БЪЛГАРИЯ ПО ФИНАНСОВИЯ МЕХАНИЗЪМ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО 2009–2014г. и на индивидуалната дарителка с бусински корен Рени Йорданова, да се опита в рамките на проекта „Посланици на правата си“ да възстанови Бусинската школа, като екипът се надява поне за няколко от участниците в обучението, грънчарството да стане бъдеща професия. Така традицията ще бъде продължена, ще се даде поминък на местни хора, а и шарените съдове ще продължат да радват окото на туристи от страната и чужбина.

Радостен факт е, че община Трън подкрепя проекта. На откриването на първия „учебен“ ден заместник кметицата Цветислава Цветкова посрещна обучаемите и гостите от фондацията и от гр.Трън пред вратата на работилницата с голяма пита и мед „за да им е сладко и ползотворно обучението“! Кметицата на с.Бусинци Лидия Такова поднесе вкусни домашни сладки, а служителката в музея Ирина Кирилова – направена от нея баница.

В унисон с радостното вълнение на присъстващите беше и времето – ярко слънце огря селото след няколкото дъждовни дни! Нека да е на късмет и благополучие!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here