Талантливи българчета гостуваха за награда в Москва

0

Х Международен ученически конкурс „Заедно в 21-и век”, организиран от Фондация „Устойчиво развитие за България” и под патронажа на посолството на Русия в София и на МОН, тази година бе посветен на 70-годишнината от Победата над фашизма.

s1_Photo0088

В конкурса участваха хиляди ученици от България, Русия, Казахстан, Беларус, Молдова и Украйна със свои творби – реферати, мултимедийни презентации, есета, стихове, рисунки, песни.

10 български ученици – победители в различните категории на конкурса от цялата страна – имаха възможност в продължение на седмица да се запознаят с най-известните и красиви забележителности на руската столица.

Традиционната екскурзия на победителите в Москва се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България”. Щастливите ученици-победители са:

– Симона Гутева от ОУ „Ив. Вазов”, гр. Габрово,
– Тодор Иванов от СОУ „П.Р. Славейков”, гр. Кърджали
– Христо Добрев от ОУ „Отец Паисий”, гр. Силистра
– Дзаньо Минев от СОУ „Хр. Проданов”, гр. Карлово
– Мирослава Грозева от МГ „Атанас Радев”, гр. Ямбол
– Борислава Бончева от СОУ „Проф. Никола Маринов”, гр. Търговище
– Деница Христова от СОУ „Николай Катранов”, гр. Свищов
– Делян Балев от ЕГ „Д-р Иван Богоров”, гр. Димитровград
– Моника Богомилова от СОУ „Хр.Ботев”, с. Горна Малина, обл. София
– Теодор Иванов от ОП „Детски и младежки център”, гр. Димитровград

Включиха се в „Мы пишем Книгу Мира”

Наситената културна и екскурзионна програма включваше посещение на Кремъл, Червения площад, Третяковската галерия, Музея на Великата Отечествена война, Музея на космонавтиката, ВДНХ, музея Царицино, разходка по Москва-река, Московския Зоопарк. Проведоха се и срещи с българския посланик в Москва, с московските деца от Московския Дворец за детско и младежко творчество и Международния младежки център.

С голямо вълнение българските ученици разгледаха музея на Великата Отечествена война, където представиха своите отличени творби.
Българските деца популяризираха инициативата на учениците на ЧСОУ „Юрий Гагарин” към СОК „Камчия” – „Белите гълъби на мирното детство”, и приеха да се включат в международен младежки проект „Мы пишем Книгу Мира” на руския ученически клуб „Мир.Книга.Дети”.

В рамките на срещата с българския посланик победителите в конкурса прочетоха стихове и есета, будещи възхищение със своята мъдрост. Сред заглавията бяха „Малките герои на голямата война – хроника на откраднатото детство”; „Писма на надеждата – до мен и до теб”, а стихотворението „Поклон!” на Делян Николаев от Димитровград предизвика всеобщи адмирации.

Посланик Коцев благодари на талантливите българчета за труда и усърдието им, за достойното им представяне в конкурса, както и за доблестната им позиция. В този контекст той открои съзидателните усилия на нашата дипломация за развитие и укрепване на традиционните българо-руски връзки в духовната сфера.

Провеждането на конкурса има важен принос за развитието на отношенията между България и Русия и сътрудничеството с другите близки страни и народи, за обогатяване на знанията на учениците и стимулиране на творчеството им, както и за утвърждаване на историческата истина и съхраняване на историческата памет за Втората световна война.

За новата учебна 2015/2016г. Международният ученически конкурс „Заедно в 21-и век” е с теми: „С Русия – заедно завинаги” и „Ние сме за мир”.

Петър Пъдев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here