Николай Янакиев – Портрети на хора на духа..

0

Прочути български творци бяха герои на изложбата „Портрети” в зала „Средец” на Министерство на културата. Те са рисувани във времето от известния художник Николай Янакиев. Някои от тях вече не са между живите.

UntitledНиколай Янакиев събра голямата българска актриса Татяна Лолова и покойната оперна прима Гена Димитрова в обща изложба.
Двете участват със свои портрети в най-новата експозиция на твореца, която се състоя от 8 до 19 юни в столичната галерия „Средец“ на културното ни министерство.
„На портрета Гена е в ролята на китайската принцеса Турандот. Това все пак е една от коронните й роли в операта, а портретът е правен преди около 15 години и беше изложен последователно в Операта и НДК във връзка с големите чествания по повод 60-годишния юбилей на примата. Тя ми е позирала в ателието, идва няколко пъти. Тя връчваше мои картини на победителите от конкурса за млади оперни певци на фондация „Христо Бръмбаров“, на която тя беше председател“, разказва пред „Телеграф“ Янакиев.

Спомени

Художникът споделя, че всеки един от портретите е на човек, с когото се познава добре. Някои са правени по скици или снимков материал, а други или повечето по натура, като този на големия български писател и драматург Станислав Стратиев.

„Баща му живееше в махалата, беше болен и Станислав го посещаваше всеки ден по обяд, но преди това пътьом минаваше през ателието ми. Обичаше да сяда на дивана и да съзерцава. Казваше, че най-добре релаксира в такава обстановка, и говорихме за какво ли не. Всеки път, когато идваше, ми носеше и по една от неговите книги с посвещения. Тогава направих и скиците за портрета му.

С него се запознахме на една моя изложба във Виена, която той много хареса, и ми предложи мои картини да съпътстват премиерната му постановка „От другата страна“, която трябваше да се играе в театър Кройцбергфорум в Берлин през следващата година“, спомня си Николай Янакиев.

Лица

В изложбата ще бъдат включени близо 20 портрета, все на именити български артисти. В столичната галерия „Средец“ ще могат да бъдат видени лицата на Валери Петров, Генко Генков, Иван Вукадинов, Емил Стойчев, Йосиф Сърчаджиев, Мая Новоселска, Теди Москов, Джони Пенков, Нина Владимирова, Илка Зафирова, писателят, колекционер и бохема Васко Жеков, Теодосий Спасов и Ценко Минкин.

„Броят на картините зависи от възможностите на залата, все пак има и витрини откъм улицата. Там също ще се сложат няколко неща. Това са портрети предимно на хора на изкуството – художници, артисти, музиканти. Може би ще сложа и един автопортрет. Ще има и портрет в черно-бяло в памет на големия художник, поет и приятел Георги Трифонов, който почина преди две години. На Мая Новоселска и Теди Москов съм им направил общ портрет с едно малко радио помежду им. Има и портрет на жена ми, това е и най-старият портрет в изложбата, но затова пък на картина Мариела ще остане вечно млада“, казва Янакиев.

Задача

С четири портрета на едно платно пък ще бъде показан големият български художник акад. Светлин Русев.

„Това са четири състояния на духа, които съм се опитал да уловя, или нещо като цветна задача, подобна на тези, които понякога професорът ни поставяше като студенти в Художествената академия. А именно да направим по няколко варианта в цвят на една и съща композиция, пейзаж, фигура или портрет като в случая под строгия поглед на Учителя“, казва Янакиев. Той споделя, че поетът и преводач Валери Петров го е рисувал по скица. „Работехме в „Уницеф“, бяхме в управителния съвет. Той е един изключителен човек, които много обичаше децата. Аз не познавам друг по-добър човек като него. Тази година, ако беше жив, щеше да навърши 95 години“, разказва Николай Янакиев. Сред портретите има и такива на колекционери като Боян Радев, Ангел Симеонов, д-р Анатолий Кънев…

„Досега не бях редил такава изложба, макар че зад гърба си имам вече повече от 60 самостоятелни изложби. Отдавна замислям подобна изява и се радвам, че ще успея да я осъществя, и то по един подобаващ начин. Не за друго, а защото мисля, че няма по-подходящо място, където да бъдат приютени портрети на хора на изкуството от това на галерия „Средец“, която се намира в самото Министерство на културата“, казва Николай Янакиев. След това той ще участва на фестивала на изкуствата Аполония.

„Преди това ще участвам съвместно с Васко Стоев във Варна на кинофестивала „Любовта е лудост“. И веднага след това на 4 септември пак с него откриваме изложба в Любляна. Още не съм решил какво ще има на тези изложби. Може би в Созопол ще покажа тази изложба, която сега откривам, защото мисля, че ще бъде интересно да се види отново. Във Варна мисля да изложа акварели голо тяло, голям формат. А за изложбата в Любляна още не съм решил, но по всяка вероятност ще бъдат фигурални композиции, масло. Изложбата ще бъде в много хубава галерия в стар замък. Но засега не знам подробности. Има време. Очертават се горещ август и септември. Трябва да пращам картини за Ница и Кан, ще участвам в обща изложба през есента. Ще участвам заедно с още няколко човека и в световното изложение в Милано. През ноември ще открия една голяма изложба в Дупница в галерия Джамията“, споделя творческите си планове Николай Янакиев.

[carousel source=”media: 7391,7390,7389,7388,7387,7386,7385,7384,7383,7382,7381,7380,7379,7378,7377,7376,7375,7374,7373″ link=”lightbox” height=”700″ title=”no”]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here