След десет години Имперският руски балет е отново в България

0

“Почитателите на балетното изкуство се увеличиха много. Интересът към обявените спектакли е огромен, ето защо към програмата /”Лебедово езеро”,”Болеро” и “Кармина Бурана”/ добавихме още един спектакъл и това е “Дон Кихот”. Думите са на Анжелина Георгиева – секретар и прес-аташе на Жокер медия.

След десет години Имперският руски балет е отново в България!

Идеята за създаването на имперски руски балет е на абсолютната Мая Плисецкая.

Името на театъра е реверанс към делото на императорското семейство, имащо изключителния принос за развитието на руската култура, в това число създаването на “Бальшой” и “Мариинский” театри, на чиито сцени се създава руския балет.

Кой е феноменът разбудил любопитството на българската публика към изяществото на това изкуство и как посланията ще стигнат до публиката? Коя е тайната на прецизността и защо класиката на руския балет е неподражаема? В каква степен балетът на Русия влияе на класическото наследие по света и съществува ли негов аналог въобще?
На 10, 11 и 12.02. от 19 часа ще сме в първа зала на НДК,за да съпреживеем въздействащите спектакли и да се опитаме да отговорим на тези въпроси…
image1
В залата ще звучи музика на Пьотър И.Чайковски, Карл Орф, Морис Равел, Лудвиг Минкус.
“Важно е да се танцува музиката, а не да се танцува под съпровода на музиката”
Смисълът на това изречение е всъщност един от девизите на забележителната Мая Плисецкая, която е и президент на Императорския руски балет.
Без съмнение, предстоящото събитие ще се превърне в празник!
На красотата, изяществото, уникалността…

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here