Шуменското читалище „НАПРЕДЪК-1869” разработва шевици от 17 етнографски региона, събира поколенията за духовност и култура

0

На 15 август 1869г, след църковна служба и тържествен водосвет, Илия Рашков Блъсков и още десетина родолюбиви шуменци провъзгласяват създаването на читалище „Напредък”. Водени от копнежа им за духовно израстване и подпомагане на бедните ученици.

Продължавайки възрожденските традиции, днес читалище „Напредък-1869” утвърждава името и мястото си в културното развитие на Шумен.

С любезното съдействие на председателя на читалището инж.Петър Тушев се свързваме със секретаря Надя Раденкова. Тя е отзивчива и съпричастна към читалищните дела. С охота приема да говорим за постиженията и успехите на преподавателите, творците и колектива към този дом на културата. Списъкът от състави и музикални формирования е дълъг. Професионалистите и желаещите да пеят, творят и танцуват са още повече. Тук са „Роберта балет”, танцова формация за ирландски и други европейски танци „Европа”, школа за латино танци. „При нас  хора от различни възрасти се събират , водени от личното си желание за творческа изява”, казва Раденкова.

В „Напредък” е сформиран клуб „Българка” за автентични национални шевици, клуб „Здравец”, в който участват  пенсионирани детски учителки, клуб „Шуменски поети с китари”, ВГ „Херсонита” за стари градски песни, ВГ „Еделвайс” за популярни и песни на фолклорна основа, ВГ „Шанс”за стари градски и популярни песни, хор „Планинско ехо” за патриотични и туристически песни, ВГ „Медени гласове”, школа по пиано, ателие „ХОБИ”, клуб „Бонсай”, курсове по английски език , курс по шев и кройка.

Любопитно е да науча, че в пределите на родината ни все още има толкова сърцати българи, които съхраняват вековните традиции. Създаденият през 1996г клуб „Българка” към читалището събира ентусиасти, които издирват и проучват автентични шевици. Претворяват ги в съвременни изделия запазвайки бода, характерната цветова гама и орнаментика, водени от идеята , че шевици разказват българската история с игла и конец. До сега членовете на клуба са разработили и претворили шевици от 17 етнографски региона, изработват и костюми за фолклорни състави. Тази нашенска гордост те представят на изложби у нас и в чужбина. Носители са на Наградата на Шумен за 2011г.

Читалище „Напредък-1869” се гордее с постиженията на танцова формация „Европа”, сформирана през 2005г. Идеята на художественият ръководител Пенка Великова е чрез средствата на танцовото изкуство да представя многообразието, характерната стилистика и ритъм на Европа. Тя е от хората, които се водят от чувството за принадлежност към националната традиция, в съчетание с особеностите на настоящето и желанията на младите хора. Така се съчетават националното и европейското, постигнато с оригиналност и много талант.

Любителите на тази формация се наслаждават едновременно на поезия, музика и танц и награждават изпълнителите с много аплодисменти. „Европа” има десетки награди, спечелени на престижни национални и международни конкурси. Сред тях са фестивалите в Созопол, Несебър, Хасково, както и в родния Шумен.

Талантливи хористи, прославят града, градят мостове между поколенията, правят живота на хората по-емоционален и весел.

Тук сърцати дами и господа с различни професии популяризират старата градска песен, и планинарска музика, която вдига публиката на крака.

Не е тайна,че вдъхновител на ранобудните пчелички от „Медени гласове” е Даниела Челебиева, която освен известен производител на пчелни продукти и преподавател, е председател на хор „Планинско ехо” и на Сдружението на шуменските пчелари, а също и отличен организатор на празници на туристическата песен, на пчелите и меда. На 2.12.2014г туристически хор „Планинско ехо” отбеляза с празничен концерт своята 35 годишнина, а на 5.12.2014г. Сдружението шуменските пчелари организира за 4-ти път съвместно с НЧ „Напредък 1869” „Зимни празници с пчели и мед”, когато с тържествен концерт ще бъде отпразнувана и 110-та годишнина от първото пчеларско дружество в Шумен. От нея и колегите ѝ от читалището се убеждавам, че няма криза, която да ги стресне и прекърши.

Признават,че тяхното богатство е в духовността, вярата и таланта, който носят всички свързани с читалището. Всичко това има своите корени, идващи от недрата на 145-ата годишнина на читалище „Напредък”. А то е винаги с отворени врати за любознателността и желанието за творческа изява на танцьори , певци, театрали, художници. В летописа на читалището са записани битов хор и оркестър, естрадно-сатиричен колектив, есперантско дружество „Векиджио”, състав за художествено слово, куклено студио, детски вокални групи.

За огромния труд и постижения на своите изпълнители и творци, НЧ „Напредък-1869” е удостоено с ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ШУМЕН ЗА ИЗКУСТВО И КУЛТУРА 2009г.

Съставите и индивидуалните изпълнители са гордост за читалището и за всички,които не могат без култура.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here