Киномания 2014

0

Стивън Долдри споделя в Рио де Жанейро: „Обичам екшъна!”

Ценители на стойностното кино, днес на предварителна прожекция за журналисти, успях на гледам „ИЗМЕТ” на известния режисьор, за който ще ви разкажа.

ITALY ROME FILM FESTIVALСветовната премиера на новия филм на Стивън Долдри се състоя в началото на октомври в Рио де Жанейро по време на 16-ия Международен филмов фестивал в града. Това не е изненадващо, тъй като филмът на британския режисьор е заснет в бразилския град и разказва история, която се развива в него.
Специално за премиерата в Рио пристигна не само Долдри, но и сценаристът Ричард Къртис („Наистина любов”). Те, заедно с бразилските звезди на „Измет” – изключително популярните от киното и телевизията лица Вагнер Моура (познат в България от двете части на „Елитен отряд”), Селтон Мело, Жосе Думонт и Андре Рамиро, участваха в специална среща с пресата преди премиерата.

Във филма, който ще видим у нас първо на Киномания 2014, а през декември и по кината, участват също холивудският ветеран Мартин Шийн и младата му колежка Руни Мара („Мъжете, които мразеха жените”).

trash„Измет” разказва историята на три момчета от фавела около едно от бунищата в Рио де Жанейро; Рафаел и Гардо, които се ровят из боклуците на сметището, намират портфейл, който ще промени живота им завинаги. Когато местната полиция предлага щедро възнаграждение за предаването на портфейла, момчетата осъзнават, че държат в ръцете си нещо важно и се опитват да разберат защо е така. Заедно с приятеля си Плъха, те се впускат в необикновено приключение, криейки портфейла и бягайки от корумпираната полиция, водена от опасния Федерико. Единствените хора, опитващи се да помогнат на Рафаел и Гардо, са отец Джулиард – мисионер, работещ в тяхната фавела и отдавна изгубил илюзиите си, и младата му асистентка Оливия.
„Измет” се различава ярко в жанрово отношение от предишните филми на Стивън Долдри, когото познаваме от психологически драми като „Часовете” и „Четецът” и от незабравимата трогателна история „Били Елиът”. Режисьорът, който има номинации за „Оскар” и за трите споменати филма сподели, че да снима екшън-трилър е било като да научи нов език.

10721455_726250220774771_1847865413_n„Направих „Измет”, защото отново исках да снимам филм за младата публика и с млади актьори. Беше ми интересно и да снимам на чужд език. Към историята ме привлече надеждата и оптимизма, които тя все пак носи. Да, жанрът за мен беше съвсем нов, но това не ме уплаши, напротив, подейства ми вдъхновяващо. Как съм се справил в крайна сметка ще каже публиката. Но снимките на екшън сцените бяха страхотна забава! Наистина!”

И още от режисьора: „Измет” е филм за бедността и корупцията, но също и за вярата, справедливостта, приятелството и надеждата. Трите момчета са неизчерпаем извор на оптимизъм. Те самите задават тона, стила и хумора на филма. Той изцяло им принадлежи. Прекарах три години в Рио, подготвяйки този филм, който нямаше да се получи без трите прекрасни момчета, които ми подариха едно от най-ценните преживявания в живота ми.”

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here