So Independent 2014: Пулсът на ежедневието отвъд океана

0

Петото издание на So independent 2014

Симпатичното крилато човече с проницателни светещи очи отново прелетя през океана и ни донесе най-новите филми в София. Днес закриваме Петия фестивал на независимото американско кино, който основателят и артистичният директор Жана Караиванова откри на 24 октомври. В новата зала на ул. „Гладстон” 8 вече имаме още един киносалон, специално предназначен за Фестивала. Ето и поздравлението на г-жа Караиванова:poster70x100-programata [pullquote]„За пета поредна година сме заедно. В предишните издания на фестивала имахме удоволствието да ви запознаем с американското независимо кино, изпитахме радостта да открием, че вие го харесвате толкова, колкото и ние. Имахме щастието да го споделяме с вас…
Тази година избрахме фокусът на селекцията ни да падне върху фестивала на Робърт Редфорд „Сънданс”– едно от най-радикалните киносъбития в света и несъмнено най-влиятелният фестивал за независимо кино. Ще покажем 25 игрални и документални филма, ще видите как филмовите творци отвъд океана трансформират пулса на деня в художествен факт и по моето скромно мнение ще усетите за пореден път колко много са нещата, които ни свързват.”[/pullquote]

Верни приятели на независимото кино, пиша за филмите едва днес, тъй като на всяка цена исках да видя поне няколко, за да мога да ви запозная както подобава с най-доброто. Моите предпочитания и вкус се основават на класическото кино, което все по-рядко се появява на екрана. И така – най-напред за „Психиатрията Стоунхърст”…

306b85f2882adcb9„Психиатрията Стоунхърст”
Заинтригувана от заглавието, открих Фестивала с този необикновен филм, като режисура, визия и знаменити актьори; Кейт Бекинсейл е различна и покоряваща, а достатъчно е да споменем звездното присъствие на Бен Кингсли, Джим Стърджес и Майкъл Кейн. По време на прожекцията ми се стори, че мярнах характерното лице на нашия актьор Марин Янев. После се сетих, че преди време писаха за филма, сниман в България, а и млади хора потвърдиха това. Снимките са били в двореца „Враня” и в Киноцентъра.
Когато младия лекар Едуард Нюгейт пристига в психиатрията в Стоунхърст в търсене на кариера, той е сърдечно посрещнат от изпълнителния директор доктор Ламб и една зашеметяваща жена наречена Елиза Грейвс. Едуард е впечатлен от модерните методи за лечение на психично болните от доктор Ламб, докато поредица от необичайни случайности го води до ужасяващи разкрития за същността на утопичните идеи на Ламб и предела на собственото му съзнание. Вдъхновен от разказ на Едгар Алън По, Психиатрията Стоунхърст е история, в която нищо не е това, каквото изглежда. Кинодраматургията е толкова завладяваща, че на финала проницателният зрител е учудено изненадан , започва да си връща кадрите и се досеща какво се е случило в съзнанието на главния персонаж. Майсторски направен и всеки кадър носи завладяващия драматизъм.

Foxcatcher poster„Ловец на лисици”
На режисьора Бенет Милър, в главните роли: Чанинг Тейтъм, Марк Ръфало, Стив Карел, Ванеса Редгрейв, Сиена Милър и Антъни Маки.
Когато Марк Шулц, състезател по свободна борба и носител на златен олимпийски медал, е поканен от мултимилионера Джон Дюпон да се премести в неговото имение, за да помогне да се състави отбора за Олимпиадата в Сеул 1988 и да тренира в изключително модерния му тренировъчен комплекс, Шулц приема възможността веднага. Той се надява да се съсредоточи върху тренировките и най-после да излезе от сянката на брат си Дейв. Движен от скрити подбуди, Дюпон намира във възможността да подкрепи световния шампион в битката му за злато шанс за себе си да впечатли величията от своя обществен кръг и най-вече своята вечно недоволна майка. Поласкан от вниманието и зашеметен от царствения свят на милиардера, Марк започва да припознава в него бащинска фигура и става все по-зависим от одобрението му. Непостоянната и деструктивна природа на Дюпон го променя и той започва да примамва Марк към начин на живот, който заплашва да обезсмисли тренировъчния му процес. Скоро безразборното поведение на Дюпон и извратените му психологически игри започват да подриват вече отслабеното самочувствие на атлета. Богаташът пренасочва вниманието си върху Дейв, който знаейки, че не всичко се купува с пари, излъчва онази самоувереност, липсваща и на Марк, и на Дюпон. Нарастващата параноя на Дюпон и прогресивното отчуждение между него и братята води до трагедия, за която никой не би могъл да предположи. Филмът е създаден въз основа на истински случай от режисьора на „Капоти“ и „Кешбол“, а един от участниците е българският шампион Валентин Йорданов.
Награди
Международен фестивал в Кан 2014: Награда за най-добра режисура
Международен фестивал в Кан 2014: Награда за най-добра мъжка роля на ICS
Кинокритиката за филма: “Фантастично и пълно с нюанси изследване на един перверзен мозък и изключителна, променяща амплоато роля на Стив Карел.”

p_240537„Принизяването”
В „Принизяването”, уморен от славата, театралната звезда Саймън Акслер се опитва да открие отново желанието си за живот. Малко преди да се пречупи окончателно, той намира мотивация в младата и похотлива лезбийка Пегин Стейпълфорд. Връзката им започва да се развива, но Саймън трудно следва ритъма на младата Пегин.
Режисьорът Бари Левинсън предлага на интелигентния зрител един драматичен лабиринт, в който проследява душевния ритъм на героя чрез великолепно пресъздадения образ от Ал Пачино. Изпълнителят на емблематичния крал Лир умело ни води през този лабиринт, за да стигне накрая тъжната кулминация. Ал Пачино триумфално се завръща на екрана.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here