„Днес, повече от всякога, тя е в центъра на семейните събития – от готвене, хранене и разговори, до празнуване, почивка или писане на домашните с децата”, заяви преди броени дни на пресконференция в ИКЕА Мая Велянова, ръководител Интериорен дизайн в магазина. Поводът за срещата с журналистите там бе представянето на основните идеи и иновации, залегнали в новата концепция за кухни – METOD. Най-ценното в нея е, че тя дава пълна свобода за изграждане на индивидуални решения на достъпни цени, благодарение на утвърдения модулен принцип и гарантира пълноценно използване на кухненското пространство.
Защото за всички е ясно, че малките кухни са масов проблем в България. Според едно изследване, 62% от българите смятат, че липсата на достатъчно кухненско пространство е проблем за тях. Това са най-вече жители на областните градове. Според изследването, в 56% от домовете ни кухненската площ е под 7.5 кв. м., в 36% от тях е между 7.5 и 15 кв.м. И едва 7% от нас притежават кухни, по-големи от 15 кв.м. Е, не само в България е така. Затова малките жилищни пространства заемат централно място и в концепцията на METOD, която позволява максималното усвояване на всеки сантиметър, благодарение на разнообразните модулни елементи и функционални решения.
Текст и снимки: Екатерина Павлова