6 ВЕКА ОРГАНОВА МУЗИКА В ИТАЛИЯ

0

Органов концерт на Лоренцо Бонолди

Органист в Театър „Ла Скала“ в Милано

На 26 ноември 2013 г. от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна културната асоциация “Умбри –А Кончерто”, Националният дворец на културата – София и Фестивален и конгресен център – Варна ще предложат на вниманието ви концерт на италианския Маестро Лоренцо Бонолди, органист в Театър „Ла Скала“ в Милано и асистент-органист в Миланската катедрала, изпълнен на прекрасния 6000-тръбен орган Шуке. Заглавието на концерта е „6 века органова музика в Италия“ и на него ще чуете творби на Фрескобалди, Дзиполи, Моранди, отец Давиде от Бергамо, Боси, както и на самия Бонолди. Творбите на младия Маестро ще бъдат модерни импровизации и вариации върху оперни теми.

Bonoldi 2ЛОРЕНЦО БОНОЛДИ е роден през 1977 г. в Бодзоло, Ломбардия. Следва в Консерваторията в Милано, където се дипломира през 1998 г. по специалностите „Орган и органова композиция“, и „Пиано“. Носител на стипендия S.I.A.E. на Италианското сдружение на авторите и издателите, присъждана на най-добрите студенти от италианските консерватории, както и на множество награди и отличия в национални и международни конкурси. Бонолди посещава различни курсове за усъвършенстване, учи техника за органова импровизация и продължава обучението си по хармония и импровизация в Париж. През 2003 г. печели втора награда с органовата си композиция “Fantasy Fusion” на Националния конкурс за органова композиция “Роко Родио” в Кастелана Гроте (Бари). В допълнение към многобройните му концерти като солист и в сътрудничество с различни инструментални и вокални групи Бонолди е канен за член на журито в различни органови конкурси. От 2008 г. той официално е титулярен органист на Оперния театър „Ла Скала“. Особен интерес проявява към романтично-симфоничния и към съвремения органов репертоар и допринася за увеличаването на интереса към реставрацията на органи от този вид.

Концертът е част от събитията, които Варна предлага като кандидат за Европейска столица на културата през 2019 г. и е под патронажа на Италианския културен институт в София, Фондация ПеруджиАсизи 2019 и Клуб Варна 2019. Цените на билетите са 10 и 15 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here