Уникална изложба в подкрепа на Бургас за европейска столица на културата

0

До 10 юли град Бургас е домакин на изложба, която не се е случвала никъде досега. Един автор споделя с публиката на живо 100 свои произведения, които е нарисувал в рамките на 1 година. Смелата изложба под заглавие “Изложба 100”, се състои в едноименната галерия “Бургас”, която тази година чества своя петнадесети юбилей. Събитието се осъществява със съдействието на Община Бургас и е в подкрепа на Бургас в надпреварата за европейска столица на културата.

Авторът на “Изложба 100” е живописецът Иван Русев, когото публиката в Бургас и региона познава от общо над 15 самостоятелни и колективни изложби и участия в пленери през последните 5 години в Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Китен.

Въпреки че корените на художника са от Централна Северна България, в картините му ясно се вижда емоционалната му принадлежност към морето. Бургас заема специално място в сърцето му, както по професионални, така и по лични причини.

Идеята за “Изложба 100” възниква миналата година след третата  самостоятелна изложба на художника в галерия “Бургас”.

За живописта на Иван Русев, големият български изкуствовед Красимир Линков споделя: “Картините му имат една неимоверна свежест, която привлича, защото светлината винаги носи оптимизъм, а тук има много светлина. Много важно качество е предаването на наслада от ежедневните моменти. Да намериш красотата, да усетиш духа от една повтаряща се дейност, каквато е ходенето на плаж, четенето на книга, свиренето на музикален инструмент – това е запазена марка на Иван Русев.”

На официалното откриването на „Изложба 100” емблематичният бургаски художник, колекционер и собственик на първата частна галерия в град Бургас Руси Куртлаков заяви: „Аз съм убеден, че Иван Русев ще бъде фактор в българското изобразително изкуство”. А за организаторката на „Изложба 100”, която спечели специална награда в конкурса „ПР Приз” именно с този си проект, колекционерът се изказа: „Радвам се, че Мирела Караджова е тръгнала по пътя на изкуството и с каквото може, сигурен съм, тя ще допринесе Бургас да стане културна столица на Европа”.

В “Изложба 100” живописецът не изневерява на стила си и показва пълния спектър от сюжети – пейзаж, фигуратив, натюр морт, голо тяло. Лятното настроение е в изобилие, а сцени и гледки от Бургас и региона са силен акцент, предвид факта, че Бургас е единственият кандидат за културна столица на Европа, който спечели подкрепата от всички 13 общини в региона. “Изложба 100” получи съдействието на трите Ротари клуба в Бургас – РК “Бургас”, РК “Бургас-Пиргос” и РК “Бургас-Приморие”, които засвидетелстваха подкрепата си към града в надпреварата за престижната титла.

Жители и гости на града са поканени да се потопят в слънчевата живописна емоция до 10 юли в галерия “Бургас”, ул. Абоба 13, вход свободен.

А онези, които не могат да се насладят на живо на “Изложба 100”, могат да се потопят в обстановката он-лайн на http://russev-art.com/100

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here