100 години от създаването на Софийска търговска гимназия.

0

NFSG-SofiaНа 11 март 2013 г. (понеделник) от 16:00 ч. Българска търговско-промишлена палата и днешните наследници на Софийска търговска гимназия – Националната финансово-стопанска гимназия и Националната търговско-банкова гимназия, ще отбележат с тържествена юбилейна сесия – 100 години от създаването на Софийска търговска гимназия.

 

БТПП като наследник на Софийската търговско-индустриална камара продължава идеята и посланията, оставени във времето от нашите предшественици, да работим за образоване на новото поколение, което ще гради икономиката, политиката и бъдещето на България. БТПП е в непрекъснато сътрудничество с двете гимназии и отдава особено значение на тясната връзка между бизнеса и професионалното образование. Всяка година приема на стаж ученици на двете училища, които участват активно в обработването на данните от годишните финансови отчети на над 5000 фирми за изготвяне на класацията на БТПП за „ТОП 100” фирми водещи в икономиката на България.

 

Ролята на училището е забележителна и по този повод БТПП, със съдействието на гимназиите, подготви двуезичен Алманах, в който се поместиха исторически данни за развитието през годините на търговската гимназия и нейните наследници днес.

 

С подкрепата на БТПП в рамките на проект „Интегративно практическо обучение“ бе създадено и формирование „Учебна търговска палата“, което ръководи дейността на учебните търговски фирми. Учениците от двете училища демонстрират своите постижения и печелят както национални, така и международни награди в САЩ, Франция, Германия, Швейцария, Словакия и Финландия. Те участват и в чуждестранни проекти и изложения.

 

Поканени са гости от Президентската институция, Столична община, Министерство на образованието младежта и науката, Регионалния инспекторат по образование, дипломатически корпус, партньори на БТПП, НФСГ, НТБГ, техни бивши възпитаници и настоящи ученици.

 

*Усещайки необходимостта от висококвалифицирани кадри в областта на търговията и индустрията за развитието на българската икономика в началото на ХХ век през 1911 г. Софийската търговско-индустриална камара с председател Иван Грозев инициира създаването на средно търговско училище в София. Камарата изготвя учебни програми, бюджет, наема помещение, набавя училищни пособия и мебелировка. За директор на Търговската гимназия,  Камарата определя д-р Нейчо Иванов – известен български икономист и журналист. През 1913 г. с тържествен водосвет е открита първата учебна година на Търговската гимназия. Сградата, в която се помещава Търговската гимназия е на ул. „Сан-Стефано“, 23. Първите учители в гимназията са едни от най-изявените общественици и преподаватели от университета, а създаденото училище се издържа със средства на Софийската търговска-индустриална камара. Софийската търговска гимназия се разделя на Национална финансово-стопанска гимназия и Национална търговско-банкова гимназия през 1943 година.

 

Заповядайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here