ИТАЛИЯ НА БЪДЕЩЕТО на изложба в София

0

На 4 март от 18.00 ч. във фоайето на Националния дворец на културата в София, ще бъде открита инсталацията от пана „Италия на бъдещето” – иновативен експозиционен подход, който представя за първи път в България научно-технологичния облик на Италия, с подбор на някои от най-значимите научни и технологични постижения. Една Италия, в която напредъкът на познанието се превръща в инструмент за подобряване качеството на живот на цялото общество. Така възниква алтернативна визия на страната, представяйки колекция от примери за най-важните иновации, които е направила и на които е първенец на световно ниво. Страна, която е в състояние да превъзмогне стереотипите, които я считат само за „люлка на цивилизацията”, и да се проектира в бъдещето.

Роботика, физика на частиците, медицина, реставрационни технологии и валоризация на археологическото и културно наследство са само някои от темите, разглеждани в интерактивната пътека, която предлага на посетителите възможност да се докоснат до най-обещаващите резултати от националните изследвания.

Инсталацията включва един единствен блок с интегриран прожектор, който излъчва  видео материали. Надписите върху паната са на италиански и английски, с превод на български език. Експозицията ще остане отворена до 22 март 2013 г.

Веднага след откриването на изложбата, ще последва интересен форум, на който български и италиански представители на науката, предприемачеството и технологичните иновации ще обсъждат темите, предложени от изложбата. Ще вземат участие доц. д-р Валери Голев – физик от СУ “Св. Климент Охридски”, Пламен Петров – генерален директор на MAPEI България, Патрик Паулето – PVB POWER България и Карло Саламон – изпълнителен директор на CIESSE TRADING. Ще последва коктейл.

 

Събитието се организира от Италианския културен институт в София, съвместно с Националния дворец на културата и Confindustria Bulgaria. Инициативата е промотирана от Министерството на външните работи на Италия, в сътрудничество с някои от основните институции за изследвания в страната, като Националния съвет за научни изследвания, Италианския институт за технологии, Националния институт по ядрена физика и висшето училище „Сант’Ана“ в Пиза.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here