София бе почетена с празнична програма и весело настроение

0

Фондация „Слънчеви пътеки“, възпитаници на  НЧ „Димчо Дебелянов-1960″, ученици и младежи от 59 ОУ „Васил Левски“ и от  31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ отпразнуваха Денят на София в залата на читалището.

  Основният акцент на празника бе  образованието, родната реч, изкуствата и поезията.

Учениците от 59ОУ“В.Левски“ представиха уникални рисунки на исторически сгради, любими и красиви  места на София. Не за първи път начинаещите художници показа умения и усет, лично отношение и изисканост към показаните картини.

В тържественото словото по време на събитието бе подчертана хилядолетната история на столицата ни. Древност, античност, праистория.

„17 септември – ден, в който се почитат великомъченица София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

СОФИЯ НОСИ ИМЕТО НА СВОЯ ХРАМ – „СВЕТА СОФИЯ“ И КАКТО ПОВЕЛЯВА ТРАДИЦИЯТА – ИМЕННО ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК Е И ПРАЗНИКЪТ НА СЕЛИЩЕТО. И затова днес, на празника на светите мъченици,  да помислим за това какво означават тези добродетели и на какво ни учат, и към какво ни призовават. София е не просто град, София  е  мъдра красавица, която вярва в любовта и надеждата! В тези дни посланието е едно. Ние наистина сме в изпитание. Вярваме, че все по-ясно разбираме какво предстои. Онова, което ни се ще да достигне до всички е, че трябва да бъдем дисциплинирани и изключително отговорни един спрямо друг и със силната вяра, която носим, много лесно ще преодолеем предизвикателствата. Това е посланието  − дълбоката, силна, истинска вяра, която сме носили през вековете сега е времето да я демонстрираме, по най-решителния начин. И, разбира се, отговорността, защото истински вярващият човек винаги е много отговорен. Да дадем път на младите и да вярваме, че  мъдроста на светицата и нейната щедрост ще дадат възможност на младите хора  да разрушат бариерите, причинени от несправедливостта и нетърпимостта, да прекратят дискриминацията срещу хората с интелектуални затруднения и да установят приобщаващи култури, където всяко човешко същество се уважава, цени и приветства.“

Специално за празника на столицата, ученици от 31 СУЧЕМ „Ив.Вазов“рецитириха стихотворения на класически български автори, а ученици от 59ОУ“В.Левски“ разказаха интересни исторически спомени за древния град.

С много настроение  присъстващите изпълниха песента „Светът е хубав, светът е чудесен“ по стихотворението на Недялко Йорданов. А талантливите възпитаници на читалището и техният музикален педагог Марио Йоцов изсвириха прекрасни произведения на пиано.

Благодарим от сърце на преподавателите  и техните ученици за старанието, отдадената обич и желанието им да възпитават в името на доброто!

Благодарим на преподавателите Елица Тошева, Павлина Гаврилова, Катерина Прангова и Марио Йоцов!

Миглена Иванова-организатор на събитието,

управител на фондация“Слънчеви пътеки“

Паола Колева-член на УС на фондация “Слънчеви пътеки“

Даниела Козовска –член на УС на фондация “Слънчеви пътеки“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here