Представяне на детска книга „Пламъчка и Пламъчко“ на Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан, и изложба на детски рисунки

0

Всяка година на 2 април се отбелязва Международен ден на детската книга, който се отбелязва от 1967 г. и е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен.

По този повод на 4 април Центърът за азербайджански език и култура с подкрепа на Посолство на Република Азербайджан в Република България провежда представяне на детска книга „Пламъчка и Пламъчко“ на Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан, и изложба на рисунки на децата от ателие „Приказен свят“, с които е била илюстрирана книга.

В събитието участваха посланик на Азербайджан в България Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева, автор на книгата Маргарита Павлова, представители на азербайджанската диаспора, главните герои на събитието – деца-творци от ателие „Приказен свят“, както и други гости.

Директор на Центъра София Шигаева-Митреска отвори събитието с приветствени думи и благодари на всички, че уважиха събитието. Тя разказва за пътя на тази книга от появяването й до момента на публикуването, както и представи авторката Маргарита Павлова.

Маргарита Павлова е от Кърджали, член е на Съюза на българските писатели, автор на петнадесет книги, издадени на различни езици. Поредицата от нейните книжки с добре познатият на децата герой Златноелечко е удостоена с наградата за детска литература  в националния литературен конкурс „Голямата книга на малкия град”, а самата Маргарита Павлова е носител на първа и втора награда в националния конкурс “Мадан – кътче от рая”.

Посланикът на Азербайджан г-н Хюсейн Хюсейнов благодари всички и отбеляза, че на повечето от рисунки е нарисуван огън и пламъци. Той изтъкна, че Азербайджан е страната на огньове, което е свързано с това, че от древните времена в Азербайджан има нефт и газ и благодарение на газта от недрата на земята излиза огънят. Той посочи, че тази изложба и книгата “Пламъчка и Пламъчко” имат голям принос в азербайджанско-български отношения и пожела на децата да се развиват и по-нататък в тази сфера и да имат възможност да видят всички места в Азербайджан, които са нарисували, на живо.

Заместник-ректорът проф. Мария Стойчева отбеляза, че Софийският университет е центърът на знанието и това, че е избран за място на провеждане на тази изложба и представянето на тази детска книга е много забележително. Тя изтъкна, че макар децата, нарисували рисунките, още са малки, но се надява, че Софийският университет ще запали огъня на знанието в сърцата им.

Авторката на книгата Маргарита Павлова поблагодари посолството на Азербайджан у нас и Центъра за азербайджански език и култура за издаването на книгата й и за положения труд това събитие да стане реалност, както и за представена изложба на детските рисунки, които веднага приковават погледа на читателя. Г-жа Павлова разказа за това, как се появи идеята на създаването на книга, за основните й герои, както и прочете откъс от книга за присъстващите.

В края на събитието 12 деца, илюстрирали книгата, авторката на книгата и ръководител на ателие “Приказен свят” Татяна Антонова са получили грамоти и малки подаръци от Н.Пр. Х.Хюсейнов и от г-жа С.Шигаева-Митреска.

Също така Посланикът на Азербайджан е връчил на 7 деца от ателие „Приказен свят“, участвали в 4-я международен конкурс за детска рисунка „Магията на приятелството“, организиран от Центъра за развитие на деца и младежи № 3 с подкрепа на Министерството на образованието на Република Азербайджан и в партньорство със Съюза на художниците на Азербайджан и Азербайджанската държавна художествена академия, награди във вид на грамоти и медали от Азербайджан.

Събитието приключи с това, че децата заобиколиха авторката да получат нейния персонален автограф, да я разпитат още за толкова интересни герои Пламъчка и Пламъчко, както и да споделят своите чувства, когато създаваха тези прекрасни рисунки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here