За младия Константин Башиков и музиката

0

Константин, разкажи кога и как започна да свириш на пиано. Приключение или принуда беше началото?

КБ: Започнах да взимам уроци по пиано на шестгодишна възраст, тъй като в училището където учих предучилищна група, за мой късмет имаше и учителка по пиано, която взимаше на урок желаещите деца след свършване на редовните часове. За мен бяха удоволствие тези уроци.

Твоята първа учителка – майка ти ли беше? Защото твоето семейство живее в Несебър. Там няма музикално училище..

КБ: Тогава живеех в Несебър, но пътувах всеки ден до Бургас за да ходя на училище. Моята първа учителка се казва г-жа Емилия Дикова. От втори клас се преместих в Музикалното училище в Бургас в класа на г-жа Яна Райчева. От пети клас уча в Музикалното училище в София в класа на г-н Александър Ботушаров. Майка ми ми помагаше в началото.

Ти си лауреат на над 50 конкурса. Кой беше първия ти конкурс?

КБ: Първият конкурс,на който се явих беше „Бъдещето на България“ в Бургас. Тогава бях на седем години. На девет години станах лауреат на престижния Клавирен подиум в Мюнхен с две специални награди – участие в майсторски клас и участие в концерт на следващата година в Мюнхен. През 2017 спечелих Първа награда на конкурса “Музиката и Земята”в Париж, последваха Първа награда в секция „Прелюд и фуга“ на престижния конкурс в Куруме, Япония „Й.С.Бах“, Втора награда на конкурса „Бартоломео Кристофори“ Санкт Петербург, Първа награда на „Гранд Приз Виртуозо Париж” и други международни конкурси.

Ти спечели тази година  един изключително представителен конкурс в Париж “Новите звезди”,който се проведе онлайн.   Разкажи за него. Колко участника ,от кои страни?

КБ: Да, в него участваха 357 кандидата от 58 страни. Международното жури е от изтъкнати пианисти от цял свят.Трябваше да подготвя програма от 20 мин., която да запиша и да пратя. За много кратко време успях да подготвя „Вариации по унгарска народна песен“ на Брамс и една соната от Бетовен. Имам първа награда във възрастова група 13-14-годишни.

Свързан си с Париж. Доколкото съм запознат ти се представяш там в престижната “Ла Скола Канторум” ежегодно, а миналата година си удостоен на изпита с високата диплома – “Diplome Superieur”. Ти си първият пианист получил това престижно отличие на 13-годишна възраст. Голямо постижение! Разкажи ни малко за историята на тази музикална академия.

КБ: Това е престижно висше учебно заведение с над 400-годишна история.Сред завършилите го са Исак Албениц,Оливие Месиен, Албер Русел както и българските композитори – Марин Големинов и Любомир Пипков. Дълбоко съм благодарен на академик Минко Балкански,който ми уреди стипендия за обучението ми в това престижно учебно заведение. 

Имал си и концерти в Париж. Разкажи , моля  ,къде и с каква програма.

КБ: Първата покана за концерт получих след конкурса ‚Музиката и Земята“ в София през 2018 г. от френската пианистка Шантал Стилияни. Беше съвместен концерт в едно от кметствата на Париж.Изпълних соната от Хайдн и прелюдия от Дебюси. После получих покана за концерт  следващата година в Посолството на България в Париж  и на годишното отчетно събрание на Института за подпомагане развитието на науката и изкуството на България в Париж. Поканата дойде от академик Минко Балкански, който е председател на този институт.През септември 2021 г. отново имах концерт в посолството на България в Париж. Изпълних разнообразна програма,включваща произведения на български композитори: Добринка Табакова, Панчо Владигеров, Бетовен, Григ и др. Освен това ,както казахте,бях приет да уча в Школа Канторум, където издържах  изпитите за ниво Superieur. Ще се радвам отново да имам покани за нови концерти.Работя усилено и с голямо удоволствие и желание да се усъвършенствам.

Интервюто взе Светослав Дерменджиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here