Балет Арабеск: Детски маратон в навечерието на Коледа

0

В началото на декември на Коледа Балет „Арабеск“ ще представи  любимите спектакли – „Снежната кралица“ и „Лешникотрошачката“

„Снежната кралица“ – със специалното участие на примабалерината на Софийска опера и балет Марта Петкова:
2.12. – 19:00
9.12. – 19:00
6.12.2022 – 11:00
„Снежната кралица“ – със специалното участие на примабалерината на Софийска опера и балет Марта Петкова:
2.12. – 19:00
9.12. – 19:00
6.12.2022 – 11:00
„Лешникотрошачката“:
10.12. – 19:00
11.12. – 11:00
9.01.2022 – 17:00

Мили родители, доведете Вашите деца, създавайте им празници, които ще помнят дълго, които ще им дадат възможност да се потопят във вълшебния свят на приказките и да изпитат радостта и очарованието от срещата с изкуството.

И така стъпка по стъпка… и така приказка след приказка, децата си изграждат свят от образи, които през целия им съзнателен живот след това ще дават увереност на постъпките им, сили да се борят за мечтите си и в крайна сметка да ги осъществяват.

Съвременната танцова приказка „Снежната кралица“ на големия датски разказвач Ханс Кристиан Андерсен  е разказ за изумително красивата и неспособна на искрена любов ледена Кралица (Марта Петкова-гост) с нейните двама верни стражи (Васил Дипчиков и Стефан Вучов), за детската чистота и обич на Кай (Филип Миланов) и Герда(Таня Кацарова). Притча, която ни вулнува и ни кара да се замислим. Дали едно малко момиче има сили да спаси едно малко момче, ранено от леден къс и докоснато от смразяваща целувка? Дали една неосъзната още, но дълбока детска любов е достатъчна да победи Сили, много по-мощни и древни? Дали споменът и вътрешният стремеж за светлина и топлина, ще надделеят над вечната зима?

На тези, в своята същност вечни въпроси, отговорят в своя нов танцов прочит  и хореографката Ангелина Гаврилова, драматургът – Марий Росен, сценографът – Иван Токаджиев и художникът на костюмите – Адрияна Найденова.

Спектакълът  „Лешникотрошачката” е създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и вълшебната музика на П.И.Чайковски. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, дългогодишен ръководител на Балет „Арабеск”, която заедно със сценографа Борис Стойнов, художника Цветанка Петкова-Стойнова и танцьорите на Балет „Арабеск” създава празнично, приказно и фантасмагорично зрелище за малки и големи

Спектакълът  е фееричен, в него не липсват  любимите герои от приказката на Хофман: мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошача.

В ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, на принца – Валери Миленков, на братчето на Мари  Фриц – Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превръща  Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка  –  Константина Ханджиева. Малките блестящи снежинки, които танцуват, предвождани от Снежната кралица / Петя Колева-Вучов /, са от балетно студио Pas de quatre”

Посланието на спектакъла е, че всеки човек трябва да е свободен да фантазира, да е свободен в избора си да превръща мечтите си в реалност и да променя около себе си света така, както той мечтае да го направи,

Мерките за безопасност с цел предотвратяване разпространението на Covid-19 по време на спектаклите в Музикален театър са съобразени с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община – в съответствие с новите изисквания на здравните власти – за предоставяне на зелен сертификат или отрицателен антигенен или PCR тест. Молим, носете маски и спазвайте дистанция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here