Япония разкрива красотата и темперамента на окинавския фолклор в Павликени

0

На 14 октомври, вторник, в Заседателната зала на Общинския съвет в Павликени ще се проведе концерт на народни песни от остров Окинава

Юки Танабе За първи път Павликени посреща японската певица Юки Танабе, която ще представи най-популярните и обичани окинавски народни песни. Всички те ще бъдат изпълнени на автентичния окинавски диалект, който днес е почти изчезнал и се говори предимно от по-възрастните жители на Окинава. Народните песни от Окинава са ценни и с това, че освен като уникално фолклорно творение те съхраняват и езика на островите, запазвайки го за поколенията. Организатори на концерта са Посолството на Япония в България и Община Павликени.
Началото на концерта ще бъде дадено на 14 октомври, вторник, от 17:30 ч. в Заседателната зала на Общинския съвет. Входът е свободен.
Юки Танабе изнася концерти на окинавски народни песни из цяла Япония и като притежател на сертификат за преподавател в този жанр от Асоциацията на Рюкю за фолклорни песни провежда уъркшопи за деца и води радиопредавания за историята и символиката на традиционния песенен фолклор на Окинава.
Повод за гостуването ѝ в България става „срещата“ ѝ с творчеството на ансамбъла „Мистерията на българските гласове“. Тя се опиянява от космическата тоналност, ритъма, носталгичното чувство на тъга, които несъзнателно свързва с ритъма на окинавската песен. Две страни, обединени от един глас, е това, което я вдъхновява.

Юки Танабе споделя, че българските и окинавските народни песни си приличат във вокално отношение. Изпълняват се, като гласът се разгръща, но остава на една и съща височина. Различни исторически и географски причини, както и различните музикални традиции в двата региона са естествена предпоставка за много повече различия в мелодиите, ритъма, съдържанието на песните, но все пак съществуват и елементи, които ги обединяват.

Българската публика ще чуе най-популярните и обичани окинавски народни песни, изпълнявани при различни поводи и събития. Юки Танабе смята, че освен като уникално фолклорно творение народните песни от Окинава са ценни и с това, че съхраняват езика на островите и го запазват за поколенията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here