Посрещнахме Ноуруз с чай и омайваща красота в посолството на Ислямска република Иран

0

В навечерието на Ноуруз – най-старото честване на Новата година на земята, посолството на Ислямска република Иран в София, в сътрудничество с изданието „Дипломатически спектър“, посрещна празника, като представи изложба от великолепни произведения на традиционните занаяти на Иpaн. Както и фотоизложбата „Щрихи от съвременен Иран“, съдържаща уловени, от обективите на български журналистки, мигове от живота в съвременен Иран

На омайващата красота, подредена за Ноуруз в напълно обновените зали и кътчета на посолството, създаваща атмосфера като в персийска приказка, на 18 март се насладиха ограничен брой гости поради пандемията от COVID-19 – в два времеви интервала и при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки в съответствие със здравните разпоредби в Република България. Първата група бе от представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България (НСККРБ), втората – от журналисти и културни дейци.

Гостите бяха посрещнати от Хашем Насири, заместник-ръководител на мисията, и от Екатерина Павлова, главен редактор на „Дипломатически спектър“. Под звуците на традиционна иранска музика, те разгледаха изложбите. Насер Хекматнеджадх, културен аташе, и служители на посолството им разказаха за ръчно изтъканите килими, за емайлираните съдове – Мина кари, за съдовете с теоревтика – Каламзани, и със сребърна изработка – Ногрекари, както и за миниатюрите, калиграфията, дърворезбата, кашмирената бродерия. Екатерина Павлова, като член на групата български журналистки, посетили Иран през 2017 година, сподели своите впечатления от страната на фона на изложените фотоси – „Щрихи от съвременен Иран“.

Невероятно емоционална бе атмосферата при срещите на Н. Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република България, и с двете групи гости. Той ги посрещна с „Добре дошли във вашия дом!“ и им разказа за Ноуруз – един от най-древните и значими празници в историята на иранската цивилизация.

Пред кметовете Н. Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули подчерта, че те са „най-близо до хората в България“ и им предложи при следващи срещи да се обсъдят възможностите за побратимяване между населени места в Иран и в България, защото… ни свързват много общи неща.

Овчарска гега и ръчно тъкана торба с биопродукти получи посланикът като подарък от Сдружението на кметовете на кметства в Република България. Някои от тях, в знак на уважение към традициите и обичаите на двете страни, бяха облечени в народни носии от различни региони на България. Председателят на Сдружението – Румен Стоянов, кмет на град Калофер, подари на посланика портрети на Ботев и Левски. От своя страна Негово превъзходителство им връчи уникална ръчно изрисувана чиния.

Пред журналистите и представителите на столичната културна общественост, Н. Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули каза, че в България се чувства като у дома си, че имаме много общи неща, в това число над 2000 думи, общи за персийския и българския език. И че като представители на професии, отговорни да отразяват честно и обективно това, което виждат, те трябва да разкажат истината за страната с 12-хилядолетна история.

И двете групи гости изгледаха с интерес двете кратки филмчета, подготвени от домакините – за украсата на иранските градове, свързана с Новруз и за фолклорната музика и песни, посветени на празника.

И двете групи гости бяха почерпени с чай с шафран и източни сладости, както и с традиционната за Иран супа за Ноуруз.

Разбира се, разговорите за иранската култура и нейните сходства с нашата, продължили и около трапезата, бяха интересни и за двете страни. С надеждата, че те ще имат продължение, всеки гост си тръгна с незабравим спомен от преживяното и с подарък – прекрасна книга за 100 обекта от културно-историческото наследство на Иран, сувенир и с десерта Шоле зард.

Снимки: Гулнара Алимханова, иранско посолство, „Дипломатически спектър“

Ноуруз в превод означава „Нов ден“. Той е празник на новото начало, отбелязван от източните народи всяка година в деня на пролетното равноденствие. Празнуват го по различни начини, но в него има и общи елементи – огънят и трапезата, както и това, че е празник за семейството и приятелите. През 2009 г. Ноуруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г. Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден на Ноуруз. Повече за Ноуруз в иранската цивилизация може да прочетете тук:
Дипломатически спектър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here