От сергиите на пазара в „Красно село“ до Столичен общински съвет

0

Здравейте, Николай! С вас се срещаме и говорим на живо с маски и на дистанция, както се полага през последните месеци.  Представете се моля на читателите ни, за да научат повече от кухнята за Столичната община (СО).

Втори мандат съм общински съветник  от групата на БСП в Столичен общински съвет (СОС). Първият мандат бях един от най-младите общинските съветници в София, на 28 години. В настоящия  мандат групата на БСП се увеличи от 7 на 15 души, в сравнение с предишния, което ни дава възможност да  свършим и повече полезна работа за нашите съграждани. Работил съм в четири комисии. Постоянната Комисия за децата, младежта и спорта, по Европейски проекти, програми и международно сътрудничество, Комисията по околна среда, земеделие и гори, в Комисията по обществен ред и сигурност. В този мандат съм в постоянните Комисии за децата ,младежта и спорта, по Европейски проекти, програми и международно сътрудничество,  Комисията по Устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика. Често софиянци ни информират и търсят за подкрепа срещу презастрояването в определен район. Подобен случай имаше в кв. „Стрелбище“, където с гражданите спряхме строежа на 44-етажен небостъргач, който щеше да бъде на бул. „България“ и бул. „Петко Ю. Тодоров“. Мястото там е комуникативно, възлово, скоро ще има метро, и пр. Направихме  инициативен комитет, протестирахме, блокирахме пътищата и булеварда. Междувременно успяхме да привлечем на наша страна колеги от различни партийни групи  в СОС и така се стигна до спиране на строежа. Днес на това място има чудесна градинка и хората се радват на природата. Интересът на инвеститорите обаче продължава, но сега са по-сговорчиви за водене на преговори. Но нека да поясня,че в момента обсъждаме подробните устройствени планове, общия устройствен план, както и Закона за устройство на територията на София и този небостъргач се предвижда да се строи в една от трите зони извън центъра.

Николай Николов: „Живейте истински и се борете срещу несправедливостите“

В последно време хората са изправени пред новото предизвикателство на века – пандемията. Това промени обичайния ритъм на живот. Стоим си вкъщи, пазим лична хигиена, учим, работим от домовете си. Споделете вашият опит за работата ви онлайн в СОС?

Да, вече  водим   онлайн заседания, както в  комисиите, така и по време на сесиите. Има още какво да се изпипа по детайлите в  работата ни. Разбира се, когато се налага се срещаме и на живо с определени специалисти.

Една от актуалните теми сега е  липсата на 7900 места в столичните детски градини. За това и водя непрекъснати дебати с управляващите в столичната община. Те твърдят, че детски градини могат да се откриват в партерните помещения на офиси и жилищни сгради. До момента не получавам отговор на трите основни въпроса, които им задавам.  Къде ще играят децата, заради липса на  дворно пространство. При това положение, децата трябва да отидат директно да играят на улицата. Къде ще се приготвя храната за тези деца? От кетъринг ли ще се доставя? Трето,  кой пази тишина на децата? Съседите на децата или децата на съседите. Да не забравяме, че тези детски градини са в жилищни блокове. До момента нямам отговор нито от Йорданка Фандъкова, нито от заместника й Тодор Чобанов. Когато кмета Фандъкова каза, че ще построят десет нови детски градини, аз я разобличих. Реалната картина е, че става дума за 7 реконструкции и за 7 разширения на сгради. Ами питам тогава, ако имате една къща на два етажа, и построите трети етаж, това значи ли че имате две къщи?     

Дано има повече съвестни хора сред вас. Много средства отиват и понякога потъват…

Някои общински съветници  работят за развитието на града, но има и такива, които мислят за себе си. Това може да се провери при гласуванията на определени точки.

Проследил съм  определени  обществени поръчки. Например за направа на улица в столичния район Витоша на първо място е класиран кандидат, който ще вземе с 400 000 лв. повече, отколкото втория кандидат, а водещ критерий при класирането е цената. При положение, че става дума за едни и същи технологични изисквания и еднакво времетраене. Къде е логиката? Когато през 2018г. бяхме домакини на европредседателството доста средства потънаха в ремонта на НДК. Тогава повдигнах въпроса за смяната на паважните плочки пред НДК и СО отпусна 5 млн. лв. Една единствена фирма обяви, че може да извърши ремонта за 3 млн. лв, но поръчката мигновено бе анулирана. И веднага след това пуснаха друга. Тогава бях сменен от тази комисия. Вероятно, защото се опитах  да разваля очевидна сделка за няколко милиона.

Презастрояването е вечна тема. Групата на съветниците от БСП  застава  твърдо зад идеята да се строи равномерно в центъра и в кварталите. Имам предвид Младост, Люлин, Нови Искър, Кремиковци, Панчарево, където няма и канализация.  Питам често защо при положение, че годишният бюджет на СО е 1 млрд. и 700 000 лева,  всяка година от него остава преходен остатък  между 170 и 250 млн. лв. Това са нашите пари, които са  взети и не са усвоени, но предвидени за детски градини, ремонт на улици, оправяне на дупки, за  осветление, подлези, инфраструктура и зелени площи.

Като говорим за проблеми ще ви припомня за   сигнал на възмутени граждани от район Красно село. Във вход на жилищен блок на пл. Македония се събираха наркомани и проститутки. Този вход беше запален от тях, и благодарение на бързите действия на пожарникарите, нямаше жертви и имота беше спасен. За седмица събрах над 1100 подписа на живущите в района, които искаха този проблем да бъде разрешен. Предадох подписката на госпожа Фандъкова и полицията както предоставих и снимковия материал като доказателство. За съжаление нито СДВР, нито Столична община имат желанието да разрешат този проблем!

В момента в близост до площад „Македония“ се строи голям хотел и бизнеса в бъдеще няма да иска съжителство с проституция и наркомания.
Стигаме до парадокса, че бизнес интересите ще разрешат проблема на гражданите, а не Столична община и полицията.

София е богата на минерални извори, които ние за голямо съжаление не ги използваме по никакъв начин…

Политиката на зам.-кмета Тодор Чобанов е да превръща минералните бани в музеи и центрове за изследване на водата и така да се усвояват евросредства. Групата на БСП подкрепяме протестите за запазване и възстановяване на минералните бани в Горна баня, Овча купел и Централна баня, като искаме да бъдат ползвани по предназначение и с лечебни цели.

Сами разбирате абсурда, големият басейн в Централна баня да бъде преобразуван в концертна зала?!?

Култура по време на пандемия?

Почитател съм на българското кино и театър. Впечатлен съм от  филма „Слава“. Той ни пренася в истинския живот, в който често почтените ги смятат  за луди и неудачници и са обект на подигравки. Българската култура и изкуствата също пострадаха по време на изолацията и пандемията. Столична община има проектни предложения да помогне на  артистите и творците, но парите не са достатъчни по обясними причини, те са само стимулиращи за артистите.

Заради мерките, икономически  пострадаха киносалоните, галериите, културните средища, читалищата. Работата онлайн  за много артисти бе временно явление, но скоро вратите за култура отново ще бъдат отворени. От една страна е важно да съхраним артистите, но и да стимулираме хората,  да  насърчаваме младите с любов към изкуството. Да отидат на концерт, театър, кино. А не да се взират  в телефоните си. Не е важно само да съществуваме, а да изживяваме и преживяваме!

Привърженик съм на инициативата за „Нощ на музеите“, която се провежда всяка година. Тогава столицата  оживява и сякаш се възражда за нови предизвикателства. Имам предложение това да става два пъти годишно.

На какво ни научи пандемията?

По някакъв начин ни научи да се страхуваме,  да се организираме и борим заедно срещу невидимия враг.

Надявам се като отмине пандемията, да пренасочим този страх и всички последствия произлизащи от него към останалите несправедливости, от които сме заобиколени в продължение на години:

  • Необосновани вдигания на данъци и такси, корупция, престъпност, несправедливост към обикновения човек…
  • Разберете, когато сме обединени се превръщаме в сила, с която управляващите са длъжни да се съобразяват!
  • Да излезем масово всички, да протестираме, да бъдем единни срещу бедността!

Какво ще кажете да завършим оптимистично за читателите на сп. „Черно и Бяло“

Да бъдат здрави, да се пазят, да не спират да се борят! Не сме дошли на тази земя, само и единствено, за да плащаме данъци и да се притесняваме как ще изкараме до утрешния ден, животът трябва да го усещаме и да го живеем истински!

Биографична справка:
Николай Николов е на 33 години, несемеен. Втори мандат общински съветник в Столичен общински съвет, като първия мандат (2015–2019 г.) е избран с преференции.
Районен председател на БСП Красно село вече втори мандат.
Завършил е гимназия с икономически профил, висшето му образование е със специалностите „Финанси“ и „Управление на човешките ресурси“, през 2010г. завършва успешно „Академията за социална политика“ към „Института за социална интеграция“. През 2015г. е един от най-младите випускници на Българското училище за политика „Димитър Паница“.
Николай Николов започва да работи още в ранните си младежки години, когато продава череши на пазара в „Красно село“. След това работи като анкетьор по социологически и маркетингови проучвания, анализатор на информационни масиви, статистик, организатор на събития и кампании, общински съветник.
Още преди избирането му за общински съветник, работи тясно с инициативни комитети и граждански организации борещи се с различни проблеми в София.
Смята, че политиката не винаги решава проблемите на хората. Страда и боледува за българите, които са работили почтено, но днес страдат от десетки нерешени общински проблеми. Презастрояването, липса на места в детските заведения, инфраструктурни проблеми, лошото състояние на общинските здравни услуги, престъпността и несправедливостта в нашата столица.
Николов е привързан към домашния си япоски хин със звучното име Чин-чин.

Интервюто взе Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here