Монолог на насилието

0

„Контролирани глътки въздух“ с множество награди от международните фестивали

Когато домашното насилие се превърне в епидемия, уви става разпознаваемо по целия свят. Дали на това се дължи огромния фестивален успех на филма „Контролирани глътки въздух“, или на дълго стаяваните емоции и болка, които изригват от разказите на героините, решават  зрителите. И те се питат дали наблюдават гръцка трагедия, когато слушат монолога за садизъм, изтезание, брутален и насилствен секс. Разказите на жените се усещат като топлите струйки кръв, които пръскат след поредния побой, не се скриват и лилавите петна по тялото в модния цвят „узряла вишна“, а задушаването нощем в спалнята не завършва в стилистиката на „петдесет нюанса сиво“. И всичко това го причинява бащата в семейството с уникално подходящото си име Сталин. А след него и следващият мъж е такъв, и последващият, а те дори не се казват Сталин.

Образите на насилниците, започват да се сливат, действията им се преповтарят в затворените клетки-стаи на панелните блокове, на остъклените балкони, от които виковете на жертвите се чуват толкова ясно. И за които всички са толкова удобно глухи.

Във филма носещият разказ преминава през две поколения, жени, дори през три поколения. Разказва майка, която съживява ужасни спомени, разказва дъщеря, която несъзнателно е повторила потресаващия път на родителката си, мълчи психично – болна дъщеря, защото мълчанието и е по-страшно от всякакъв разказ. Трите се борят да не допуснат третото поколение, малкото момченце да  повтори примера на баща си и дядо си. Пример, който жестоко е отпечетан в съзнанието му. Преживяванията са гранични – от претърпяно насилие от бащите в семейството.

Жената на Сталин е майка на две дъщери. Тя е красива и умна. През осемдесетте години на миналия век, в България, като  студентка по машиностроене,   се омъжва, за него, за Сталин – колега от същия институт. Причината за сватбата – изнасилване. И бременна, тя няма друг изход. Как да бъде майка на незаконно родено дете? А за Сталин е нещо обичайно да я бие, всекидневно и жестоко без значение, че носи собственото му дете. Тя, за да не бъде „разведена жена“, трябва да се научи да оцелява, след всеки побой. И да маскира белезите.    

Ражда момиче. Момиче, което в момента е един от най-добрите инженери на Пловдив. Но за да оцелее дъщеря й трябва да живее в кризисни центрове. От побоищата, които и нанася й собствения и баща, сама се учудва, как е все още жива.

Когато дъщерята става на десет години, цялото семейство заминава за Съветския съюз, където са командировани Сталин и жена му. Той е един от най уважаваните специалисти, научен сътрудник, от знанията на когото, влизат в експлоатация новопостроени заводи. Перфектен колега и труженик е, за когото всички имат най-високо мнение. В къщи, след затваряне на входната врата, той до смърт бие жена си и само едната си дъщеря. Другата си дъщеря – по-малката, не бие. Но тя не е толкова силна, за да издържи „нестандартната практика“ на взаимоотношения в семейството и преди да стане на осемнадесет се налага да влезе в психиатрия. Когато е заедно с майка си, по- малката дъщеря живее затворена в стая със специални приспособления. Те са направени с цел да спрат бъдещите и опити за самоубийство, след първия, за щастие неуспешен.  След развода на майката със Сталин, по-малката сестра се променя и от отлична ученичка се превръща в психически увредено същество, което трябва да бъде 24 часа на ден обгрижвано от най-близките си.

Трите жени, заедно с малкото момченце – внук на Сталин, опитват да продължат пътя си в живота.

Филмът „Контролирани глътки въздух“ беше отличен с голямата награда „Гран при“ на V Международен кинофестивал „Славянска приказка“, през 2017 г. През 2019 получи първа награда на международния фестивал в Киев, Украйна „Золатая курча“. Селектиран и излъчван по фестивали във Великобритания, Полуфиналист е в  I F Festival – San Francisco 2018 САЩ, Inshort Film Festival 2019 в Нигерия, Fiorenzo Serra Film Festival – Италия, а след като влезе в официалната селекция на UNIVERSAL FILM FESTIVAL, САЩ и беше номиниран, получи и голямата награда на фестивала. Официалните селекции на двата документални филма „Контролирани глътки въздух“ и „Майка съм“ са над 70 в целия свят, като най-много са в САЩ и Великобритания. В момента и двата филма са селектирани в Пловдив, в най-големия фестивал за документално кино в България „Златен ритон“.

Историята на смелите жени от Пловдив, героини на филма, беше чута на повече от 40 официални селекции по целия свят. В САЩ излъчванията са в периода от 18.09.2019 до 18.09.2020г. в MIFF Theater целогодишно в Montgomery International Film Festival. Фестивалното представяне на филма в толкова държави, пред толкова много зрители, сбъдна желанието на героините му – жестоката им съдба да бъде видяна от хората по света. И това да е поредния опит да бъде спряно домашното насилие…

Ефемия Фард

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here