Пътят на коприната: от традицията към съвременността, Национална галерия, 28.11.2019–26.01.2020 г.

0

По случай 70-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Китай се организира съвместна изложба на преподаватели от Националната художествена академия в София и от Централната академия за изящни изкуства в Пекин.

В изложбата участват 40 български и 51 китайски преподаватели, чиято творческа индивидуалност се разгръща в разнообразието от стилове и теми и чрез богатия диапазон на изразни средства от класическата живопис и графика до дигиталния печат и смесените техники.

Проектът се провежда в рамките на сключените споразумения между Национална художествена академия в София и Централната академия за изящни изкуства в Пекин. През декември 2018 г. изложбата бе показана в Имперския музей на изкуството в Пекин и посрещната с голям интерес от китайската публика.

За откриването на изложбата в София пристига делегация от петима преподаватели от Централната академия за изящни изкуства в Пекин (CAFA): проф. Лиу Пиндзин – вицепрезидент, проф. Юе Циеншан – партиен секретар на под-факултета по китайска живопис, проф. Чън Къ – ръководител на катедра „Скулптура“, под-факултет за изящни изкуства, проф. Лиу Шанин – заместник-директор на катедра „Маслена живопис“ под-факултет за изящни изкуства, Юе Дзиецюн – директор на отдела за съвместни иновации.

Откриване  на 28 ноември (четвъртък), 18:00 часа
Двореца, Пл. „Княз Александър I

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here