70-годишен юбилей на българо-китайските дипломатически отношения

0

Богата гама от културни събития през есента ще отбележи 70-годишния юбилей на българо-китайските дипломатически отношения.

Посолството на КНР и Китайският културен център са инициатори на разнообразни културни прояви, свързани с честването на юбилейната годишнина през есента. Освен с уникални театрални и музикални изпълнения, изложби и танцови представления, които ще стартират на 13 септември, столичани и гостите им ще имат възможност да се запознаят с туристическите и културните забележителности на най-големия китайски пристанищен град – Нинбо. Това ще се случи през Седмицата на китайската култура и туризъм, от 19 до 26 септември, съобщават организаторите.

На 13 септември от 16:00 ч., с разнообразни прояви в столичния Северен парк, ще бъде отбелязан празникът “Средата на есента”. Посетителите ще видят и чуят традиционни и съвременни китайски мелодии, песни и танци, както и демонстрация на китайското бойно изкуство нейдзицюен. Специална фотоизложба ще представи важни исторически постижения на Китай през изминалите 70 години. Ще бъдат прожектирани и два китайски филма.

По-късно същия ден – 13 септември от 19.00 ч. в зала „Театър Азарян”, НДК, ще бъде представена уникалната култура на Изтока, пречупена през специфичното бойно изкуство „Боен танц”. „Това е най-новият проект на ансамбъл „Джао Лян” и е единственото танцово произведение, избрано за ХІХ Международен фестивал на изкуствата в Шанхай през 2017 г.”, поясняват от посолството на КНР.

От 19-ти до 26-ти септември, по време на Седмицата на китайската култура и туризъм (акцент Нинбо), ще бъдат показани туристическите, културните и бизнес- забележителностите на град Нинбо. Специална туристическа презентация и изложба в сградата на Културния център ще демонстрират възможностите за сътрудничество с най-големия китайски пристанищен град.

В деня на откриването на Седмицата – 19 септември, от 17.30 до 19.30 ч. Китайският културен център, съвместно със Столична община ще представят най-доброто от българската и китайската култура. Под мотото „Да опознаем Нинбо, да почувстваме китайската и българската култура”, на откритата сцена пред НДК, ще бъдат показани типични за Китай и за България музикални изпълнения, песни и танци, както и приготвянето на характерни за страната солени и сладки специалитети.

В рамките на Седмицата, Варна също ще бъде домакин на няколко събития, посветени на 15-годишнината от побратимяването между Варна и Нинбо. За пръв път ще се представи проектът “Китайски туристи на посещение в България, уточняват от Китайския културен център.

На 20 септември в сградата на Народното събрание ще бъде открита изложба на тема “Съзерцание и диалог”, посветена на 70- годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай. Изложбата ще представи творбите на 13 български и китайски художници, създадени по време на участието им в едномесечен пленер в двете страни на тема “Културното наследство на България и Китай”.

На 29 септември, от 11.00 ч., Камерният оркестър на Забранения град, ще изпълни със звуците си столичната зала „България”. В програмата са включени произведения на традиционни китайски класически мелодии с модерен аранжимент, както и творби от съвременни автори, изпълнени на уникални китайски инструменти.
Всички културни прояви, свързани с 70-годишния юбилей на дипломатическите отношенията между България и Китай са организирани от Посолството на КНР, съвместно с Китайския културен център в София.