Световният елит на роботизираната хирургия се събира през септември в България на Международен конгрес

0

По време на форума чл. кор. проф. д-р Григор Горчев  ще осъществи уникална 3D демонстрация на робот-асистирана операция на живо от МУ Плевен

Под мотото „Отвъд границите“, ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия SERGS 2019 ще събере за първи път в България елита от професионалисти в най-високотехнологичното лечение в света. Събитието се организира в София от 26 до 28 септември 2019 г. под егидата на лидера в роботизираната хирургия в България – Медицинския университет в Плевен (МУ–Плевен). Връх на иновации, уникални технологии, демонстрации на живо и ценен професионален обмен на успешни практики – това са основните акценти в програмата на конференцията.

Максим Бехар, M3 Communications Group, Inc., чл. кор. проф. д-р Григор Горчев, Президент на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия, и проф. Славчо Томов, Председател на научния комитет на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия и Ректор на МУ–Плевен

На този форум ще бъдат прескочени границите на стандартната медицина  чрез интеграция на изкуственият интелект и човешкият потенциал, чрез комбинация от знания и иновации надграждащи вече постигнатото и с поглед към по близкото и по далечно бъдеще. Това е изключителна възможност да бъде  представен българския медицински елит и неговите високи постижения пред международна публика, както и да бъдат пренесени най-добрите световни практики на родна земя с цел обмяна на опит и разгръщане на нови хоризонти в академичната и оперативната ни дейност. Това е и възможност да се пресекат границите на високотехнологичните медицински практики между Западна и Източна Европа.

По време на конгреса ще се осъществи уникална демонстрация на 3D обучение чрез излъчване на 3D хирургия на живо. Демонстрацията ще се реализира от МУ–Плевен с обучителна цел по европейски проект, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ и Европейския фонд за регионално развитие. Паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат от високотехнологичната Университетска болница „Света Марина“ – Плевен. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на Чл. Кор. проф. д-р Григор Горчев, а втората – фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на иновативната „хайфу“ технология от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

„Когато преди 4 години след много сериозна селекция в Париж, Франция спечелихме домакинството на България на този международен форум, знаехме каква отговорност поемаме пред медицинската общност у нас и в световен мащаб. Затова днес, когато вече сме финализирали програмата на конференцията и в нея откликнаха да се включат най-големите специалисти в гинекологичната хирургия и топ технологични компании за роботизирана апаратура и иновации, знаем, че сме постигнали максималното да представим страната ни и добрите практики тук по правилния начин“, сподели Чл. Кор. проф. д-р Григор Горчев, Президент на ХI Европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Форумът ще се състои в рамките на три дни в аудиториите на СУ „Климент Охридски“. Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа, Америка и Китай, както и много български лекари и студенти по медицина. Събитието ще уважат създателите на роботизираната хирургия в света. За първи път в европейския форум по роботика ще участва т.нар. Световен отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната лапароскопска асоциация със специална интерактивна сесия „Хирургически изненади“ в научната програма. Лекции за своя опит и бъдещето на високите технологии в медицината ще изнесат проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава.

Повече информация за събитието и условията за участие, може да намерите тук: https://sofia.sergs.org/ 

За Медицинския университет – Плевен:
Медицински университет – Плевен се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център с приоритети в развитието на роботизираната хирургия и телемедицината, привличащ все повече български и чуждестранни студенти. Университетът провежда обучение в 14 специалности, по 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в 4 професионални направления – медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. През 2007 г. към МУ–Плевен е разкрит уникален за Източна Европа и на Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала и виртуална зала с тренажори.
Повече информация, може да намерите тук: http://www.mu-pleven.bg/ 

За Европейската асоциация по роботизирана хирургия (SERGS):
От основаването си през 2009 г., Европейската асоциация по роботизирана хирургия (SERGS) работи върху развитието на знанията в роботизираната хирургия в Европа и разгръщането на силно международно сътрудничество в различни хирургически области като онкология и ендометриоза.
Повече информация, може да намерите тук: https://www.sergs.org/ 

Гергана Цветанова