Магията на фолклора завладява света

0

Соня Чакърова и Димитър Аргиров: „Чрез народната музика даваме на хората добро и обич“

Здравейте, Соня. Музика, народно и хорово пеене, хоров диригент, тв водещ, певица. Какво още да прибавим към биографията ви, за да не изпуснем нещо?

Здравейте! Наистина като се замисля, с доста неща се занимавам… Може да допълня още,  режисьор на фолклорни клипове и филми,  и автор на някой мои песни.

Кого наследихте като творец и изпълнител по роднинска линия?

И в майчиния и в бащиния ми род всички са много музикални. Баща ми пееше прекрасно. Майка ми също пее и като ученичка, пък и след това е пеела в хорове. Музиката върви редом с мен през целия ми живот и съм щастлива, че стана моя професия.

Научих, че подготвяте голям концерт. Бихте ли споделила повече.

Да, с колегата Димитър Аргиров подготвяме концерт, който ще се състои на 18 април от 19:00 часа в Дом на културата – Искър. С този концерт Митко ще отбележи 10 години от издаването на първия си фолклорен албум с песни на именития му баща Илия Аргиров, разбира се изпяти от Димитър Аргиров с нови аранжименти. От няколко години работим заедно с Митко и мисля, че сме добър тандем. На сцената заедно с нас ще бъдат и танцьорите на танцов ансамбъл „Хоро“. „Пролет в Пирина“ – така озаглавихме концерта, тъй като пролетта носи радост и надежда за ново, по-добро начало. Концерта е с вход  свободен, за да могат да дойдат хора, които обичат народната музика, но в повечето случаи нямат средства да посещават концерти. Стремим се да даваме на публиката добро и обич чрез песните, и да зарадваме поне малко душите им.

Вие сте хорист в Космическите гласове на хор „Ваня Монева“ . Какво е усещането ви  като професионалист и фолклорен изпълнител пред чужда публика?

Много съм щастлива, че съм част от Космическите гласове на хор „Ваня Монева“ с диригент Ваня Монева, защото наистина правим прекрасни неща заедно. Концертите ни в чужбина ни карат да се чувстваме изключително горди с българския фолклор. Обикновено чужденците са на крака в края на концертите и имат огромно желание да поговорят с нас, за да си обяснят как се случва магията от звуци и емоция, които им поднасяме. Аз лично като изпълнител изпитвам щастие и удовлетворение, отдаване на една силна енергия на хората, които са дошли да слушат и гледат. Народната песен, фолклора ни, е такова неизчерпаемо богатство, което освен всичко останало,  има силата да ни обединява и да ни кара да чувстваме и да съпреживяваме заедно – изпълнител и публика.

Фолклор, джаз, етно, класика… Могат ли тези стилове да бъдат съчетани и изпълнени, така че да грабнат публиката?

Да, могат. Всяко нещо, което е направено с вкус и професионализъм, с мисъл защо се прави и какво внушение цели, може да ангажира вниманието на публиката и да се хареса.

Какво харесват младите като стил в музиката?

Много е интересно да ги наблюдавам. Демонстрират огромна свобода на действия, мисли и чувства, но и някакъв дискомфорт със себе си, околните, времето в което живеят… Голяма част от младите харесват комерсиалната, лесносмилаема музика, която им предлагат медиите. Те се фокусират в това, което познават, това което не слушат и не познават, така де се каже го отписват. Явно поради забързаното ни ежедневие се харесват неща със силно изразен ритъм, повтаряеми думи и повече агресия в пеенето. Има разбира се и много техни връстници, които търсят, слушат различна музика – класика, фолклор, джаз. И ако погледнете в очите точно на тези деца и поговорите с тях, разбирате колко са интелигентни – те са бъдещето, те са будната съвест.

Бихте ли разказали малко от ежедневието си като тв водещ и не спиращ да работи човек.

Отивам на работа, преглеждам писмата на наши зрители, водя разговори, в някои дни действам по организацията на предстоящи снимки и пътувания. Понякога имам срещи с хора по работа. Привечер се приготвям и излизам пред камера, и така почти всеки ден. Има по-спокойни дни, но има и доста натоварени.

Пеете с Димитър Аргиров народни песни от Пиринския фолклор. В края на 2018-а бяхте гости на сцената на РКИЦ, по покана на НЧ „Димчо Дебелянов-1960“. Имате ли идея да работите по съвместни проекти с читалището и бихте ли предали опита си на подрастващите?

За нас като дует  беше голяма радост да пеем на този концерт. Видяхме и чухме наистина талантливи деца, възпитаници на читалището. Винаги сме готови да работим с читалищата, защото тяхната роля е будителска и преди, а като гледам какво се случва с обществото, сякаш сега трябва още повече да се активизират, особено в големите градове. На драго сърце бихме обучавали и предавали знанията си за песента и българския фолклор на желаещите деца, пък и на хора от всякаква възраст. Аз много обичам да преподавам и като видя, че съм успяла да посея семенцето на обичта към народната песен у някое дете, изпитвам щастие и  вяра в бъдещето.

Много често творците нямат време за близките си хора. При вас как стоят нещата? На какво учите детето си?

Така е и при мен. Понякога денонощието не ми стига да свърша всички запланувани задачи. Много често пътувания, концерти, прибиране през нощта и малко сън, но се стремя винаги и навсякъде да съм в кондиция. Мисля, че съм успяла да постигна добър баланс между семейство и професия, и в най-важните моменти винаги съм с дъщеря си. Тя е прекрасно дете. Уча я преди всичко на обич към хората, животните, природата, на отговорност и на справедливост.

Правите ли компромиси с някои ваши принципи? Какво никога ни бихте простили?

С нещата, които ме изграждат като човек и мислеща личност не правя компромиси. За съжаление с много други ми се налага да правя, за да бъда адекватна на времето в което живеем. Кой е безгрешен, че да не прощава? Прощавам, но понякога ми е трудно да забравя лошотията без причина, нахалната простащина и некадърника, който ме гледа от високо

Споделете  нещо лично  пред читателите на сп. „Черно и Бяло“?

Аз съм реалист, но и голям мечтател с безброй идеи. Обичам хората и техния стремеж към израстване, към любов, към себеизразяване, към постигане на мечтите. Вдъхновявам се от много неща около мен и от малка пиша поезия, може би един ден ще имам възможност да покажа и тази част от мен.


Соня Чакърова е професионална народна певица, солист на космическите гласове на хор „Ваня Монева“, с който изнася множество концерти в България и по света – Австрия, Белгия, Индия, Китай, Италия, Япония, Белгия и др. Участва в безброй проекти – фолклор, джаз, етно, класика и много записи на филмова музика.
Димитър Аргиров е народен певец от Пиринската (или още Македонска) фолклорна област. Той е син и наследник на легендарния Илия Аргиров.  Димитър е пресъздал всички по-известни песни от репертоара на баща си, но изпълнява и много популярни македонски народни песни, използвайки нови модерни и хороводни аранжименти.
Като дует, Соня и Димитър, имат реализирани записи и видеоклипове, изяви по телевизии и радиа. Имат издадено и едно концертно DVD. Вече осъществиха и първите си съвместни записи в Българско Национално Радио, предстои и издаване на дуетен албум. Соня Чакърова и Димитър Аргиров работят заедно вече няколко години и представят пред публиката обичани песни от цяла България – пирински /македонски/, тракийски, северняшки, родопски и т.н. Работят и с танцови формации.

Миглена Иванова