РКИЦ и НЧ „Д. Дебелянов-1960“ посрещнаха дядо Коледа

0

Магия от танци, песни и музика превзеха голямата зала

Коледният концерт на Народно читалище „Димчо Дебелянов-1960” и тази година събра приятели, гости, преподаватели, родители и талантливите възпитаници на читалището в голямата зала на Руския културно-информационен център. Преди началото обаче, децата и техните родители направиха чудесни фотографии до огромната елха и с макета на Дядо Мраз и Снежанка във фоайето на РКИЦ. За празника поздравления бяха получени от името на председателят на читалището доц. д-р Иван Митев, от председателят на СБЖ Снежана Тодорова, от главния редактор и издател на сп. „Черно и Бяло“ Станислава Пекова, от различни институции и организации. Гости на празника бяха първият носител на националната награда „Димчо Дебелянов“ поета Георги Н. Киров, поета с китара Славимир Генчев, представители на културата и образованието.

Ко-водещ на концерта бе носителят на престижни национални и международни награди Марио Кръстев, който над 12 години овладява вокалното майсторство в читалището под ръководството на директора на Арт училище „Студио Музика“ Росица Йорданова.

Начало на спектакъла бе дадено от най-малките възпитаници на Танцово студио „Класик“ с педагог Славея Стойчева. Те предизвикаха бурните аплодисменти на публиката с танц на джуджетата и снежинките.

Гост-изпълнители на празничното събитие бяха народните певци Соня Чакърова и Димитър Аргиров, които завладяха присъстващите с изпъленията на песните „Чие е това момиче“, „Ой, девойче“ и дуетната песен „Лиляно моме“. Прекрасните им гласове и народни носии принесоха магията на българщината и традицията.

Концертът на читалището продължи с фееричните танци „Приятелки“ от балета „Зле опазеното момиче“ по музика Луи Херолд и Петер Лудвиг Хертел, с „Танц с ветрила“ от балета „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус.

Песените „Доброта“ в изпълнение на Мира Мончева и „Вълшебните думи“ изпята от Теодор Йорданов, разказаха за един свободен свят, в който радостта и любовта са движещата сила на човечеството.

Възпитаниците на музикалния педагог Велислава Йорданова, под ръководството на директора на Арт училище „Студио Музика“ Росица Йорданова – Деси и Ивана, изпълниха с много плам песента „Не ти ли стига“.

Публиката не остана безразлична и след песента на Ирина Милева „Боса по асфалта“ и изпълнението на „Облаче, ле бяло“ от Радослав Славов.

Гост-изпълнител на Коледния концерт на читалището бе малката певица Деница Камбурова, носител на десетки награди и отличия. Тя се превъплъти в „Малката скиорка“ и с това напомни, че зимата е вече на вратата ни.

Талант, нежност, баланс и артистичност показаха балерините в изпълнение на „Пицикато“ по музика на Рикардо Дриго и „Испански танц“. Последваха изпълнения на Катерина Ценова от балета „Корсар“, на Катерина Първанова на танца „Щедрост“ от балета „Спящата красавица“, на танца „Смелост“, вариация от балета „Спящата красавица“ по музика на Чайковски.

Марио Кръстев, който от скоро и композира, изсвири на пиано и изпя с топлота, талант и проникновение песента „Затова“.

Концертната програма продължи с изпълнението на песента „Beautiful от лъчезарната Симона Пеева. А младият Андрей Манов представи песента „I’m still standing“.

Финалните коледни песни на младите певци от Арт училище „Студио Музика“ „Дядо Коледа пристига“ и „Пожелание“ вдигнаха публиката на крака, а всички участници направиха снимки за спомен.

Водещите дариха присъстващите с две стихотворения, с послание за обич и доброта, пожелаха светли и честити Коледни и Новогодишни празници, мир и любов между хората.

От НЧ „Димчо Дебелянов1960” благодариха на ръководството на РКИЦ и на ръководителя на отдел „Наука и образование“ Коста Пеев за благородната идея да помагат за развитието на културата и читалищната дейност. Заради дългогодишното сътрудничество и сърцато приятелство.

Миглена Китанова
Организатор и ко-водещ на събитието

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here