CineLibri 2018: Извечната жена – загадка на любовта

0

Ах, тази любов! Между редовете и към екрана; филмите, родени от книгата…За поредна година нашият обичан фестивал Синелибри отново ни представи великолепни екранизации, които  носят хармония,, наслада и, разбира се, любов! Сътворени с кинематографичен усет ,без полирана еднаквост.

Силно ме докоснаха две творби: „Съпругата” и „Ревност”. Програмата изобилстваше от филми, представящи извечната жена- загадка на любовта. „Съпругата” е може би най-амбициозната и значима  книга на Мег Уолицър. Мъдра, проницателна и увличаща история за една жена, принудена да се изправи срещу всичко пожертвано в миналото, за да постигне живота, който иска. И когато в кожата на тази перфектна  жена влиза уникалната Глен Клоуз ( помните я с „Фатално привличане”, „Опасни връзки”, с мъжкия образ на Алберт Нобс, „Среща с Венера”),преживяването е завладяващо. Поредна загадка, подарена на зрителите от талантлив писател, умел режисьор- Бьорн Рунге, и звезден актьорски състав.

Двама съпрузи пътуват за Стокхолм, където се очаква мъжът да бъде удостоен с Нобелова награда за литература. Доказана истина е, че зад всеки велик мъж стои още по-велика жена. Тя е Джоан Касълман- високоинтелигентна и все още поразително привлекателна дама, съвършената предавана съпруга. В продължение на 40-сет години е жертвала собствения се талант, мечти и амбиции, за да бъде полезна  на съпруга си и невероятната му литературна кариера. Той е от мъжете, които владеят света, но нямат никаква представа как да се грижат за себе си и за човека до себе си. Пренебрегвала е изневерите и извиненията му- елегантно, с чувство за хумор.В навечерието на връчването на Нобеловата награда- перла в короната на една грандиозна кариера, Джоан ще се изправи срещу най-голямата жертва в живота си. И срещу най-голямата тайна в живота на своя съпруг. Филмът е проникновено, емоционално и забавно пътешествие – същински празник на женствеността, самовглъбяването и вътрешното освобождаване. Триумф за голямата Глен Клоуз и удоволствие за зрителя, съзнателно избрал интересната екранизация.

Приятели на оригиналното авторско кино, щастливи сме да споделим, че в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри осъществихме две вълнуващи премиери с Давид Фоенкинос .Поговорим за литературата, писането, жанровете, киното. Присъствахме на премиерата на филма „Ревност” и сляхме в танц визуалното изкуство и изящността на словото!

Давид Фоенкинос е един от най-ценените френски писатели и не се нуждае от представяне. Книгите му са преведени на повече от 40 езика, включително на български. През 2014 г. у нас излиза бестселърът „Деликатност”, един от най-обичаните романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту (видяхме този изключителен филм на един от предишните Синелибри). Същата година Фоенкинос печели награди “Рьонодо” и “Гонкур на гимназистите” за своя 13-и роман – „Шарлот”, покъртителна биографична творба, написана в свободен стих.

На български са преведени още “В случай на щастие”, “Еротичният потенциал на жена ми”, “Независими сърца”, “Инверсия на слабоумието” и семейната драма “Спомените”, пропит с топлота разказ, на свой ред пренесен на екрана под режисурата на Жан-Пол Рув. “Нашите раздели“ е история за една нестандартна любов – колкото делнична, толкова поетична, богата на ирония, обрати и чар. У нас излезе и остроумната мистификация “Загадката Анри Пик“, екранизирана през 2016-а година.

Последният осъществен проект на Фоенкинос като сценарист и режисьор носи заглавие “Ревност”. (В главната роля блести Карин Виар, която беше номинирана за “Сезар”). През 2018 г. излезе филмът “Лола и нейните братя”, също по сценарий на Фоенкинос. Освен че е романист и киносценарист с уникално чувство за хумор, той е автор на театрални пиеси, на комикс в два тома и на книги за деца.

В „Ревност” заедно с брат си Стефан Фоенкинос са сценаристи и режисьори. Резултатът е творба от грандиозна величина; елегантна, по френски романтична комедия, която съизмеримо ни въвлича в объркания свят на Натали. Наскоро развелата се преподавателка внезапно започва да изпитва гняв към всекидневните си проблеми и накрая попада в капана на собствената си ревност. Жената е загадка на любовта, но дали все още е светиня и земен ангел в разказаната история?! Образът претърпява мотивирано развитие, благодарение на режисьора, сценариста и писателя Давид Фоенкинос; авторът за пореден път изгражда многопластов персонаж, който се бори със злите си демони, отстоявайки собствената си идентичност. Разводът провокира у Натали озлобление към бившия й съпруг, остри търкания с най-добрата й приятелка и непоносима ревност към собствената й дъщеря- прелестна красавица, която едва на 18 години се превръща в професионална балерина. Разказаната история е подплатена с майсторско изящество и чаровен хумор.

Ето две брилянтни екранизации с послание за извечната жена – загадка на любовта… От вълнуващите Синелибри, различния Индипендънт – към очакваната есенна богата палитра на Киномания!

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here