Монография „Обсебени” на Верде представи фондация „Звезден старт на таланти” в РКИЦ

0

i281756464696993388-_szw1280h1280_[dropcap style=”flat”]В[/dropcap] края на октомври в Представителство на Россотрудничество в България – Руски културно-информационен център бе открита изложбата на българския художник Верде  „Обсебени”. Елегантният стил на неговите картините преобразиха Мраморна зала на РКИЦ. На събитието присъстваха, представители на дипломатически мисии, акредитирани, почетни и официални гости, представители на държавни интституции, ценители на изобразителното изкуство. Директорът на Представителство на Россотрудничество в България г-н Павел Владимирович Журавльов приветства топло присъстващите.

Изкуствоведа г-жа Ралица Базайтова откри изложбата с думите:

„За мен художникът Верде и неговият художествен метод се появява изненадващо в българското художествено пространство като един истински феномен. Това е изкуство, което не може да остави зрителя равнодушен, изкуство, което провокира.

Правят впечатление неговите мащабни платна, изпълнени с ярки и контрастни багри. Те са населени от образите на световно известни личности, интерпретирани по необичаен начин, в това число с различен цвят на двете очи, запазен знак на автора. Портретите на тези познати от фотографиите лица – Салвадор Дали, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Луис Армстронг, тук са приели едно ново внушение. Редом с тях са композициите, вдъхновени от прочути живописни творби, сред които и Мона Лиза на Леонардо да Винчи – „Истината за Леонардо”.

Да се вгледаме и в композициите предимно с женски образи, преплетени със сложна символика и сериозни философски обобщения – „Обсебени”, „Жена цигулка”, „Метаморфоза”, „Горещо”, „Раздвоение” и др. Тук могат да се видят отгласите от сюрреализма и фовизма, уроците на европейското изкуство от началото на XX век, интерпретирани по един личен и своеобразен начин, запазена марка на автора чрез техниката на взаимодействието.

Авторът изглежда ги създава бързо и импулсивно, на един дъх, но те изразяват натрупването на образи и впечатления, на пластически метафори в съчетание с внушенията, които той иска да запечати върху платното. Това са силно въздействащи творби, които имат нужда да се разглеждат бавно и продължително, за да се разгадае скрития в тях код, както и мисленето на художника чрез багри и форми.

Картините са неговото средство за изразяване и комуникация със света. Той говори чрез картините. Изложбата е неговият празник и желание да сподели творчеството си. Надявам се, че мнозина сред вас ще се докоснат до него със сърцето си.

Запомнете името Верде, защото то става вече популярно и виждаме неговия „Звезден миг”, благодарение на фондация „Звезден старт на таланти”.

i281756464699178333-_szw1280h1280_Рецензия от акад. проф Емил Яневе:

Уважаеми читателю,

Най-неочаквано получих възможност да се запозная с ръкописа на монографията, която държиш в ръцете си. Бях впечатлен от него, защото в репродукциите и съпровождащия текст открих много елементи в унисон с моето разбиране по отношение на изкуствата. В този контекст, ако споделям констатации, сходни с твоите, това ще ме направи истински щастлив! В противен случай, моля за извинение, понеже не желая да те манипулирам, чрез натрапване на моите разбирания.

С какво най-много ме спечели настоящото издание? Спечели ме с факта, че въпреки принадлежността си към визуалните изкуства, то не манипулира зрителя-читател, а акцентира вниманието му върху „невидимите” внушения, които му предлага, т.е. акцентира върху „полифоничните” възможности на изобразителното изкуство.

С това то става сродно по силата на въздействие с Музиката!

Привлича ме псевдонимът на Верде, който създава илюзия с името на великия италиански оперен майстор Верди и е сигурен показател, че авторът на картините съзнателно е търсил полифонизма, използван при конструиране на образите и цветовото им обогатяване.

В тази монография има изработена житейско-творческа философия, ярко проличаваща в рисувалния му почерк. Особено впечатление правят неговите шаржове на популярни личности, които показват специфичното му отношение към заобикалящия свят.

Всичко това допринася представянето на Верде да прерасне в енигма и интересно културно събитие, което ще обогати читателя-зрител и ще му даде различни възможности и интересни разсъждения, както за изобразителното изкуство, така и за цялостното състояние на духовността в страната.

Александър  Балкански, художник:

Верде е един истински артист, който притежава своя индивидуалност, собствено виждане и почерк. Той е творец с дълбоки планови мисли и неподправена искреност. Обхваща широки философски теми, които разработва детайлно по един непосредствен и елегантен начин. Има антени за красотата на живота, привкус към ориенталското, пресъздава богатата сила на индийската мантра. Големият художник е като детето, представя вътрешните си пориви, които иска да реализира, разкрива своята душевност, открива нови хоризонти.

Вели Чаушев направи артистично представяне на монографията „Обсебени”, цитирайки думите на Верде:

„Всичко, което имам да казвам, е изразено в картините ми. В тях виждам моите деца, които са ми еднакво скъпи и ценни. Бленувам да настъпи мига, отново да вложа емоции и чувства, да изживея и пресъздам болките, страданията и щастливите им мигове. Полетът на мисълта, философските ми убеждения, техническите познания и маската, под която се прикривам, ми помагат да изразя себе си.”

Представени бяха картините на художника с музикално оформление, характеризиращо творчеството на художника. Специалните акценти към Марлон Брандо, Луис Армстронг, Леонардо Да Винчи, Чарли Чаплин в краткия филм, предизвикаха бурни овации сред присъстващите.

Отзиви и поздравителни адреси за събитието и пожелания за заслужено удовлетворение и признание творческите усилия в България и света се получиха от:

 • Славчо Атанасо, Народно събрание председател на „Комисия по култура и медии”, по приложение към материала: Поздравителен адрес
 •  Офелия Кънева, председател на Държавна агенция за закрила на детето:
  Приветствие за откриване кампанията „Подкрепи талант на България”, насочена към културна комуникация между България и българите по света и представянето на експозицията на съвременното изкуство на твореца Верде.
 • Снежана Тодорова, председател на СБЖ :
  Сърдечни поздравления за представяне изложбата на Верде и монографията „Обсебени”, израз на подкрепата на СБЖ за звездния старт на твореца.
 • акад. проф. Емил Янев, председател на Федерация на хоровете на Европейския съюз”:
  В създадените от Вас портрети и живописни творби констатирахме много белези, които ни сродяват с магнетическото виртуално въздействие, което музиката оказва върху слушателите.Възприемането на Вашите художествени произведения дава свобода на зрителите, а не ги манипулира. За нас този факт има голяма стойност, понеже изкуството винаги трябва да бъде многопластово и магнетично.
 • Марина Василева, посланик, Международен парламент на хуманността:
  Поздравителен адрес и приветствие за: вдъхновението, въздействието и професионализма, излъчващи от творбите; откриване и прилагане на иновативния художествен метод „техника на взаимодействието. Вие докоснахте сърцата на ценителите по един неподражаем начин;
 • Станка Шопова, председател на фондация „Устойчиво развитие за България”, изпълнителен директор на СОК „Камчия”:
  Поздравления за инициативата и предоставената възможност да се докоснем до красотата и колорита на изобразителното изкуство, чрез картините и творческия полет на талантливия творец.
 • д-р Георги Найденов, президент на Международната журналистическа академия Европрес:
  Присъдена е Диплом №Д 212 за монографията „Обсебени” за лична съпричастност професионализъм и обществена активност при реализация на проекта „Светът без грим” на Вашите творби силно въздействат чрез иновативната „техника на взаимодействието” . Картини Ви говорят в цветове и символи, което превръща докосването им в едно истинско преживяване;
 • Твердовский Валери, председател на Обществената организация „Българско Народно събрание” Украйна гр. Одес:
  „Иновативни и силно въздействащи творби, представени чрез „техника на взаимодействието”- Докосване до творчеството на Верде е едно поразяващо преживяване в цветове, багри и символи;
 • Аксиния Иванова, президент на Гражданска асоциация на българите в Аржентина-Буенос Айрес:
  Този ден е твой, защото носиш огън в душата си. Бъдещето е пред теб. Поздравителен адрес с пожелания за успех на изложбата и монографията „Обсебени”
 • Жанет Борлакова, председател на Клуб Юнеско „Леонардо да Винчи”:
  Творчеството на Верде докосна сърцате ни. Силно въздействащи творби, представени чрез „Техника на взаимодействието, провокират истини от нетрадиционна гледна точка;
 • Мария Йорданова, председател на Фондация „Славяни-София” Смесен хор „Славянски звуци ”:
  Приветствие за вдъхновението, въздействието и професионализма, излъчващи от творбите; за откриване и прилагане на иновативния художествен метод „технике на взаимодействието. Вие докоснахте сърцата на ценителите по един неподражаем начин.
 • Борис Григоров, председател на ОБУС „Обединени българи за устойчив свят:
  На добър на изложбата и монографията „Обсебени” С пожалание името Верде да прослави България и да получи високо заслужено световно признание.

Отзиви от ценители на изкуството и поситители на изложбата:

 • Директор на РКИЦ ръководител представителство за Россотрудничество в България:
  Искам да изразя своето възхищение за това знаменателно събитие. Откриването в Руския културно-информационен център стана истински празник на изкуствата. Картините на Верде-това ярко събитие, което украси центъра. Те се отличават с неповторимия авторски почерк. Висока живописна култура, обхващаща в себе си традициите на най-добрите художествени школи. Искам да изкажа признание за партньора на художника Верде фондация „Звезден старт на таланти” за работата по проекта. Уверен съм, че провеждане на подобни мероприятия ще стане добра традиция в РКИЦ и ще способства до сближаването на нашите култури. Творчески успехи!
 • Константин Пеев:
  С голямо удовлетворение и респект съм свидетел на ярък талант с художествен размах. Духовното начало на самобитната творческа изява и талант впечатлява до тоновете на съкровените човешки дадености и ценности. Верде, бъди жив и здрав и от сърце нови творчески успехи на впечатляващи дръзновения.
 • Александър Балкански, художник:
  Искрено, откровено изкуство!
 • Оля Ал Ахмед, журналист:
  Ще бъда кратка. Една велика, гениална българска поетеса Ваня Петкова бе написала:
  „Аз съм всичко във света, което
  лудост и безумие наричат!
  Аз съм сто сърца в сърцето,
  Ала никой не посмя да ме обича…”
  Това почуствах, съзерцавайки великолепните творби на Верде – лудост и безумие! Тези огнени живи багри буквално те парят от стените… Верде-зеленият мистик, който се криеше зад всяко платно и тайничко ме наблюдаваше… Великолепно!
 • Акад. Валентин Бобевски:
  Уважаеми, скъпи Верде. Очарован съм, не-обсебен, а и стъписан от Вашето разтърсващо изкуство! Многократно се връщам към вече видяна Ваша творба, защото все имах сещането,че не всичко съм почувствал и разбрал. Вашата многопластовост разкрива непрекъснато нови и нови светове пред моето сърце. Ще продължа да се вглъбявам в тях в прекрасната монография „Обсебени”.От все сърце Ви желая много, много енергия в светлото бъдеще!
 • Бойка Драгомирецкая, преводач:
  Стряскащо, поразяващо право в сърцето! Загадъчния художник Верде топи четката в разноцветието на дъгата и ни залива с потоци слънчева светлина. Грабнати от енергията на линии и цветове, задълбочаваме навътре, във философските послания на творбите, разтваряме пъстри завеси, търсим скритите мисли на тази чудновато изкристализирала художествена реалност. Една картни а е достатъчна, за да размишляваш върху нея с дни, седмици. Чувствителните сетива долавят физически натиск, дори и агресия. Остава на човека сам да реши доколко да го допусне в  сърцето си , без опасност са бъде изгорен или разнищен. Благодаря за изживените зашеметяващи мигове в Мраморна зала на РКИЦ. Белотата и чистите линии чудесно импонират на тази уникална изложба.
 • Адв. Петър Матеев:
  Впечатляващо! Удивителни цветове, ваят настроение, чувства, музика. Сякаш това е живота, но не… Това е собствения живот, притворен многопластово. Кара всеки от нас да разсъждава върху битието и вечно недостигащата преходност. Колко много очакваме от Верде… още много завладяващи вътрешни светове!
 • Елиянка Михайлова, диригент:
  Срещата ми с Верде за мен е особено вдъхновяваща. Колорита на платната, жизнено утвърждаващи послания и внушения за свобода и полет на душата чудесно се съчетаваха с музиката в мултимедийното им представяне. Пожелавам успехи и още недостигнати пространства.
 • Красимира Байчева, Гражданско общество непримиримост към злото:
  Уважаеми господин Верде, Вие сте загадъчен като картините с тяхното очарование и въздействие. Очите на субектите оживяват и ни говорят. Модерното представяне с видео и звук, според темата са впечатляващи, защото оживяват пред нас. Вие виждате двете страни на човека:доброто и сатанинското. Салвадор Дали с големите изпъкнали очи ни казват много, а Леонардо има онази изпъкналост на челото показва нашата човешка упоритост да знаем повече и повече. Да сте жив и  здрав! Макар всички да сме в раздвоението на доброто и злото, познатото и непознатото, всичко ни вдъхновява.
 • Мария Йорданова, председател на хор „Славянски звуци”:
  Приятна е изненадата ми от яркия талант на художника Верде! Изкуството му е впечатляващо, тематично, колоритно, събрало много техники, които оформят неговия творчески изказ. На добър час по широкия друм на голямото изкуство!
 • Доц. Станка Стоянова, д.ф.н.:
  Господин Верде, чест за нас е, че присъстваме на една знаменателна изложба. Възхитени сме от Вашият талант, от майсторството, вложено в тях. Не сме запознати с новата Ви монография, „Обсебени”, но след представянето ѝ ще я прочетем с удоволствие.
 • Теодора Петрова, Банка Пиреос България АД
  Уважаеми господин Верде, очарована съм от произведенията Ви! Впечатли ме изключително много творбата Ви „Тореадор”.

Насаме с Верде

Всичко, което имам да казвам, е изразено в картините ми. В тях виждам моите деца, които са ми еднакво скъпи и ценни.  Бленувам да настъпи мига, отново да вложа емоции и чувства, да изживея и пресъздам болките, страданията и щастливите им мигове. Ежедневните ми усилия са да изиграя своята роля като запазя магията, която ме окриля и вдъхновява. Творбите ми се раждат от творческот въображение и философски прозрения, от умението да представя вътрешното си виждане. Те са ново предизвикателство, което започва с началния ход на четката и стига до последния детайл. Давам си сметка, че нанасянето на финалния щрих ще ми даде отговор какво е посланието и удовлетворява ли ме постигнатото? Поставям началото на работния процес, с вътрешен порив и желание платното пред мен да бъде изпълнено на един дъх. Изпитвам удоволствие да осъществя контакт със зрителя като провокирам неговата фантазия и разсъдък, наслада да охарактеризирам душевното състояние на образите, с цветове и символи, да приложа отличителния почерк-техника на непрекъснатост движението на четката, различен цвят очи в един образ”, „тъмната и светлата страна на живота. Полетът на мисълта, философските ми убеждения, техническите познания и маската, под която се прикривам, ми помагат да изразя себе си.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here