Страни от цял свят проявяват интерес към българския опит за навлизането на дуалното образование

0

Към проекта ДОМИНО за навлизането на дуалното образование в България, осъществяван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, проявяват интерес редица страни от цял свят. Проектът получи наскоро световно признание на Международния конгрес за професионално образование и обучение в гр. Винтертур, Швейцария.

1ДОМИНО беше посочен от швейцарски държавни представители и експерти като един от най-успешните проекти за сътрудничество, базиран на швейцарския опит в дуалното образование. Основната тема на форума, в който участваха над 450 делегати от 80 страни, бе ролята на професионалното образование като ключов ресурс за икономическо развитие и ниска безработица.

„Към проекта проявиха значителен интерес страни, които обмислят или са в началото на въвеждане на дуалната форма на образование. Над 150 участници в конгреса – от Канада, Южна Африка, Южна Корея, Франция, Хонг Конг, Сингапур, Индия, Мексико,  Грузия, Сърбия, Косово, Румъния и др., избраха да видят българската презентация“, казва Петя Евтимова, ръководител на проекта. Участниците в конгреса са проявили интерес към елементите на швейцарската система за дуално образование, които са приложими в България, както и как проектът е решил въпроса с онези, които не са приложими в българските условия. Друг интерес у участниците е предизвикал Форумът за дуално образование по ДОМИНО като форма за постигане на съгласие между всички заинтересовани страни в сферата на професионалното образование и обучение. ДОМИНО бе представен и нагледно с кратък филм, в който ученици, учители и наставници от първите училища и фирми в проекта, говориха за предимствата на дуалното образование и за първите му постижения.

ДОМИНО бе поканен да направи представяне на Международния конгрес за професионално образование и обучение заради силното си начало преди по-малко от година, както и заради мултисекторния подход, който успешно прилага с поетапно въвеждане на нови професии. Форумът бе открит от федералния президент и министър на икономиката, образованието и изследванията Йохан Шнайдер-Аман и в него участваха еврокомисарят по  заетост, социална политика, квалификации и трудова мобилност Мариане Тисен и министри на образованието, след които и българският вицепремиер и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Международният конгрес за професионално образование и обучение се провежда на всеки две години, като обхваща не само средното, но и висшето образование. Представят се добри практики и идеи от цял свят за по-качествена подготовка на младите хора. Освен България опита си представиха Белгия, Швеция, Дания, Германия, Австрия, Швейцария, Сърбия, Габон.

2ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и най-добрите швейцарски и международни практики. Петгодишният проект започна през есента на 2015 година с общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка, от които 15 процента са българско съфинансиране.  В момента в две професионални гимназии – в София и Казанлък, са обучават общо 81 ученика по дуалната система на проекта ДОМИНО в две професии („техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти“ и „техник за машини и системи с цифрово програмно управление“). От новата учебна година 2016-2017 проектът ще обхване 14 училища, три нови професии („електротехник“, „техник по газови системи“ и „готвач“) и над 20 фирми-партньори. Досега градовете с дуално образование са София, Плевен, Бургас, Стара Загора, Търговище, Русе, Ямбол, Бургас,  Добрич, Перник, Банкя, Сливен и Пловдив. До приключването на проекта през 2019 година  в ДОМИНО се предвижда да бъдат обхванати минимум 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и поне десет професии.  Успешния му опит ще бъде надграждан с ДОМИНО- 2, нови проекти за дуално образование по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here